27 iun 2020 - Top știri

Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (partea a I-a)

Ancheta era de fapt, mai mult o discutie nu neaparat amicala, dar lejera.

Jumate, asta era porecla lui Cristi, un spargator cunoscut, cazuse intr-un dosar obscur in urma caruia luase, prosteste, cateva luni de inchisoare contraventionala pentru un joc de barbut intr-o crasma din Giulesti-Sarbi.

Se-ncinsese atat de tare jocul, ca a tinut pana dimineata. O patrula s-a sesizat si a intervenit, prinzandu-i pe toti cu "toc-n poc". Ghinion de nesansa !

Desi tanar, pana-n 35 de ani, Jumate avea deja o reputatie in mediul spargatorilor, mai precis al "springarilor" de case.

Calm, abil, atent la detalii, rabdator, nu era deloc usor sa-l "spargi" pe Jumate. Fara "mort", adica fara corp delict, n-aveai nici o sansa sa scoti ceva de la el fie si cu caracter general, daramite sa recunoasca ceva.

Citise destul de mult, inclusiv in materia dreptului penal si procedurii penale si cauta validarea, recunoasterea acumularilor sale. Era dispus la compromisuri atunci cand putea obtine un avantaj.

Mai avea o adictie, cafeaua combinata cu tigara. Greu de satisfacut in stare de arest.

Judiciaristii de la Capitala s-au gandit sa profite. Hai sa-l aducem pe Jumate la noi, sa-l "umflam" putin, ca-i place sa fie recunoscut ca "marca" si baiat destept si poate, tot o sa il mai stoarcem de cate ceva. N-avem nimic de pierdut, si-au zis ei.

Pana la urma ce ne costa, il scoatem din arest la o vrajeala, o cafea buna, o tigara, o mai lasam pe ma-sa sa-i aduca de mancare si aia e ! Mai aflam de prin lumea interlopa din Capitala, care cu cine, de unde si pana unde, cum, de ce, chestii de-astea aparent neimportante, dar extrem de valoroase la o adica.

Nu era foarte ortodox in raport cu regulamentele, dar daca te tii numai de ele, pa, informatii.

A cunoaste despre ceea ce se mai intampla prin lumea infractorilor era, este si va fi extrem de important pentru orice politie din lume, oricum se va fi numind ea. Orice informatie cat de nesemnificativa la prima vedere, da masura cunoasterii in amanunt a lumii aleia, ceea ce pentru membrii ei poate fi impresionant intr-un anumit moment. O vorba aruncata aparent aiurea, ba, ce mai face var-tu, s-a-mpacat cu smiorcaita aia care-l tot lasa cu ochii-n soare, era de multe ori suficient ca cel vizat sa intre la idei in legatura cu gradul de cunoastere a sa din partea politiei. Era un joc informativ care presupunea, totusi, un oarecare talent, inclusiv dramatic.

Bineinteles ca Jumate era banuit intr-o gramada de fapte, dar probe, nimic, nexam.

Maica-sa venea cam la doua-trei zile, de fiecare data, cu taxiul. Unul dintre ofiteri, absolut intamplator, a remarcat ca taxiul ala era condus de o femeie. Aceeasi ! Atunci nu i s-a parut important, dar remarca ramasese.

Intr-una dintre aceste vizite, mama lui Jumate incepe zicand, mama, Laura mi-a spus ca..., moment in care Jumate o intrerupe brusc spunand, care Laura mama, lasa-ma cu povestile, eu sunt la belea si tu bati campii, continuand intr-o cu totul alta directie, ca o incercare abila de deturnare a subiectului. Fata femeii exprima nu neaparat surprindere, ci teama de a fi scapat un porumbel pe gura.

Treaba n-a ramas neobservata. Deci, Laura... Who the f.... is Laura ?

Mai ales ca in timpul discutiilor, Jumate zisese ca e in continuare cu mai vechea lui concubina, una Mariana, casiera la o casa de comenzi.

Dupa cateva zile, mama omului nostru a venit din nou.

Doamna, zice subofiterul de la poarta, n-avem ce face, trebuie sa mai asteptati. Poate, sa mai stati vreo juma' de ora, o ora. Femeia s-a supus si a ramas in sala punctului de control de la intrare.

Acolo, se afla un tip si el cu o punga cu alimente, tigari etc. care a intrat in vorba cu ea, de una, de alta, bla, bla si care asa, confidential, i-a spus ca il are pe fra-su arestat si-i mai aduce una-alta. O vrajeala.

Ca din intamplare, la iesire cei doi se reintalnesc si ce sa vezi, tipul acela mergea in acelasi cartier unde statea mama lui Jumate. O roaga sa-l ia si pe el cu taxiul daca tot merg in aceeasi directie.

La intoarcere, ofiterul, caci tipul ala era ofiter, bagat pe fir pentru eventual, informatii suplimentare despre relatia dintre mama lui Jumate si soferita de taxi, zice, ba, pe soferita o cheama Laura ! Si e iubita lui Jumate ! Hai, nu ne da vestea asta...

 

Sursa : www.mediafax.ro