08 feb 2021 - Top știri

Taxă pe zahăr pentru a ajuta economiile europene

Autor: Marina Dinu
Taxă pe zahăr pentru a ajuta economiile europene

O analiză a Ziarului Financiar arată că tot mai multe ţări europene pun taxa pe zahăr- este buna pentru sănătatea oamenilor si face bine si la finanţele ţării!

Polonia, tigrul Europei în ultimul deceniu, e ultima care a apelat la o astfel de taxă. A început de la 1 ianuarie să taxeze băuturile îndulcite. S-a alăturat astfel Franţei şi Ungariei, care fac asta de mai multă vreme. Cu un scop exact - aproape 700 de MILIOANE DE EURO suplimentar la buget.

Guvernul de la Budapesta a fost primul care a făcut asta. Şi-n doar câţiva ani se laudă că a redus cu 20% consumul de zahăr din băuturi carbogazoase. Un alt efect a fost că 40% dintre producători au schimbat reţetele.

Spania, o altă economie importantă a zonei euro, a majorat şi ea TVA-ul la băuturi îndulcite de la 10 la 21 la sută. 400 de milioane de euro estimează că va aduce suplimentar la buget! Asta în timp ce Danemarca a renunţat de ceva vreme.

Ideea taxei pe zahăr a existat şi în România, propusă şi de unii, şi de alţii, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare.