12 ian 2021 - Top știri

Salariile blocate i-au scos în stradă pe infirmierii şi brancardierii din Iaşi

Autor: Ilinca Nazarie
FOTO: Facebook Sanitas Iaşi

După  luni de muncă asiduă, au aflat că promisiunile făcute în toamnă s-au dus pe apa sâmbetei. Infirmierii, brancadierii şi angajaţii din sistemul de asistenţă socială au ieşit în stradă din cauza blocării salariilor bugetarilor.

Din 2007 Maria Alupoaie este infirmieră la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Câştigă salariul minim pe economie. Deşi în toamna anului trecut i s-a promis că va primi bani în plus pe fluturaş, acum salariul i-a fost îngheţat.

„Foarte greu, intrăm de câte ori este nevoie. În combinezoane se transpiră, când ieşim de acolo, suntem ude toate. Avem bolnavi şi cu oxigen, care sunt la 100 şi ceva de kilograme, care - vorba aia - îi îngrijim foarte greu, este vorba că trebuie să îi schimbi, trebuie să le dăm de mâncare, totul se face foarte, foarte greu. Lucrăm non stop, că internările vin pe bandă rulantă. Mai ales când vin izoletele, salvările vin câte unul, dar vin astea de pompieri care sunt mult mai mari, vin câte 7-8 persoane”, povesteşte Maria Alupoaie.

„Fără ajutorul infirmierilor şi a brancardierilor actul medical nu este posibil. Aceştia, săracii, au muncă fizică brută. Suntem stupefiaţi cumva că Guvernul României a găsit ca soluţie pentru redresarea economică a ţării salariile infirmierilor şi a brancardierilor din sistemul de sănătate”, spune şi Nicu Bârzovan, asistent medical ATI la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

Iulian Cozianu, lider de sindicat Sanitas Iaşi, spune că a rămas surprins când a aflat că măcar în teorie există bani pentru plata celor care vor lucra în centrele de vaccinare, dar pentru cei de la patul bolnavului nu.

„Suntem fericiţi că se face vaccinarea populaţiei şi a personalului, însă credem că şi personalul care lucrează în unităţi sanitare care tratează pacienţii Covid trebuie respectaţi şi drepturile legale trebuiesc onoarate.”