08 iun 2021 - Top știri

Romsilva, reacţie fermă în privinţa prăbuşirii Cascadei Bigăr

Autor: Daniel Contescu
Romsilva, reacţie fermă în privinţa prăbuşirii Cascadei Bigăr

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva respinge informaţiile false lansate în spaţiul public potrivit cărora prăbuşirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniş.

"Romsilva respinge cu fermitate informaţiile false referitoare la prăbuşirea Cascadei Bigăr, lansate în spaţiul public de un ghid de turism şi "activist de mediu". Acesta a lansat informaţia falsă că prăbuşirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniş.

Care este adevărul? Păstrăvăria Valea Miniş a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbuşirii cascadei", a postat Romsilva pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului şi a muşchiului.

Cascada Bigăr se află în judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B.

Rezervaţia Naturală Bigăr cuprinde un izbuc, o peşteră, un pârâu şi o cascadă, toate amplasate spre Ţara Almăjului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte, imaginar, paralela 45 latitudine nordică a globului pământesc.

Site-ul The World Geography a alcătuit, în anul 2013, o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraş-Severin.