20 aug 2020 - Top știri

Proteste HoReCa: Patronii vor despăgubiri de la Guvern

Autor: Laura Albu
Sursa foto: Mediafaxfoto

Angajaţii restaurantelor au protestat ieri timp de o oră. Între orele 17:00 şi 18:00 nu au luat nicio comandă pentru a trage un semnal de alarmă autorităţilor. Deşi cifra de afaceri a sectorului HoReCa va ajunge să scadă cu 90%, potrivit patronilor, ministrul Sănătăţii a declarat că nu ia încă în considerare redeschiderea locaţiilor în interior.

Angajaţii cafenelelor nu ştiu ce vor face când nu vor mai putea să servească nici la terase din cauza frigului şi vor despăgubiri din partea autorităţilor care le-au ţinut locaţiile închise. Industria care avea înainte de criză o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro, are în prezent 400.000 de angajaţi afectaţi.

RADU TĂNASE  - patron de restaurant: Nu ştiu în momentul de faţă ce se va întâmpla cu angajaţii noştri. Nu ştim, nu există predictibilitate, nu există absolut nimic. 

DANIEL MISCHIE – preşedinte HORA: Odată cu răcirea vremii încasările vor ajunge la mai puţin de minus 20%. Fiecare restaurant, fiecare unitate are o cotă de cheltuieli care depăşeşte cu mult aceste înasări. Guvernul nu poate rezolva criza sanitară prin închiderea industriei HoReCa. Noi ne-am făcut datoria şi avem toate autorizaţiile de care avem nevoie, statul nu ne-a permis să funcţionăm, drept urmare cred că ar trebui să fim despăgubiţi. Există acel faimos miliard promis industriei HoReCa, el încă nu este de actualitate, este la capitolul norme.