17 aug 2020 - Top știri

Pesta porcină africană a înjumătăţit numărul de porci din fermele unui judeţ

Autor: Petru Mazilu
Pesta porcină africană a înjumătăţit numărul de porci din fermele unui judeţ

Pesta porcină a apărut în două mari ferme de porci din Lieşti şi Pechea.

Până în prezent au fost sacrificaţi 15.695 de porci, iar focarele au fost declarate închise.

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare caută sursele de infectare. Se pare că microbul a apărut în depozitele de cereale fiind dus acolo de mistreţi. Pesta nu s-a întins şi în gospodăriile ţărăneşti din zonă. Toate produsele de carne care provin de la fermele afectate au fost retrase de pe piaţă. De asemenea, unităţile au fost introduse în carantină, iar proprietarii vor fi despăgubiţi.

„În ultimele două săptămâni au apărut aceste focare de pestă porcină. Au fost sacrificaţi toţi porcii de la fermele din Lieşti şi Pechea. S-au luat toate măsurile obişnuite, proprietarii fermelor vor fi despăgubiţi. În ultima perioadă nu am mai avut astfel de probleme”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avramescu.

Conform datelor obţinute de corespondentul MEDIAFAX, în judeţul Galaţi există şapte ferme de porci care aveau, în total, 27.000 de porci. În condiţiile în care zilele trecute au fost sacrificaţi aproape 16.000 de porci, numărul de animale din fermele gălăţene a scăzut sub jumătate.