13 ian 2021 - Top știri

Mike Pence a refuzat să invoce cel de-al 25-lea amendament pentru demiterea lui Donald Trump: ”Nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei"

Autor: Beatrice Dumitru
Profimedia

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a refuzat marţi să invoce cel de-al 25-lea amendament pentru îndepărtarea preşedintelui Donald Trump din funcţie. În aceeaşi seară, Camera Reprezentanţilor a adoptat o rezoluţie prin care i-a cerut să recurgă la această prevedere a Constituţiei SUA, prevăzută în caz de incapacitate a preşedintelui, dar Pence nu a fost de acord, relatează Le Figaro
 
Într-o scrisoare adresată lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezenţanţilor, Mike Pence a explicat că nu crede că utilizarea acestui amendament este „în interesul naţiunii noastre sau în conformitate cu Constituţia noastră”.
 
"Consider că un astfel de act nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei", a spus Pence.
 
”Săptămâna trecută nu am cedat presiunii de a exercita puterea dincolo de autoritatea mea constituţională pentru a influenţa rezultatul alegerilor,” a scris vicepreşedintele, referindu-se la rolul său miercuri trecut, când a refuzat să respecte ordinele lui Donald Trump care i-a cerut să refuze certificarea voturilor mai multor state.
 
"Nu voi ceda acum eforturilor Camerei Reprezentanţilor de a facejocuri politice într-un moment atât de grav din viaţa naţiunii noastre". 
 
În aceste condiţii, este sigură supunerea miercuri spre examinare de către aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor a actului prin care se intenţionează punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pentru "incitare la insurgenţă" în timpul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie.