27 iul 2020 - Top știri

COMENTARIU Sorin Avram: Haosul lui Orban, dublat de haosul lui Ciolacu

Autor: Sorin Avram
COMENTARIU Sorin Avram FOTO Alexandru Dobre

Periodic, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, ameninţă cu depunerea unei moţiuni de cenzură. Duminică, 26 iulie, social-democratul care zice şi scrie multe, dar face puţine, a ameninţat din nou Guvernul Orban cu moţiunea de cenzură, spunând că a strâns, deja, 202 de semnături. Şi că ”până la 233 avem discuţii cu toţi partenerii politici din Parlament. (...) Eu zic că, categoric, moţiunea va trece”. Marcel Ciolacu numai nu s-a jurat că PSD va depune în luna august moţiunea care urmăreşte dărâmarea Guvernului, pe motiv că nu poate exista un „haos mai mare” în ceea ce priveşte gestionarea crizei sanitare şi a stării economiei. 
 
Cu numai câteva ore înainte, acelaşi domn Ciolacu îl soma pe Ludovic Orban, prin intermediul unei postări pe pagina sa de socializare, să spună în ce condiţii va începe noul an şcolar şi dacă vor mai avea loc alegerile locale pe 27 septembrie, dat fiind faptul că criza sanitară se adânceşte de la o zi la alta. Totuşi, dacă PSD este atât de hotărât să depună moţiunea de cenzură, iar dumnealui este ferm convins că aceasta va trece, de ce domnul Ciolacu l-a mai întrebat pe domnul Orban cum va fi cu şcoala şi ce se va întâmpla cu alegerile? 
 
În cazul în care moţiunea într-adevăr va fi depusă, şi nu este vorba doar despre un nou exerciţiu de imagine al lui Marcel Ciolacu, şi dacă aceasta va trece, atunci vor urma lungi consultări pentru formarea unui nou guvern. Consultări care se anunţă tensionate, în condiţiile în care e puţin probabil că preşedintele Klaus Iohannis va încredinţa guvernarea coaliţiei de partide care va demite ”Guvernul Meu”. Consultări însoţite de adevărate spectacole de circ, care e posibil să se întindă până cu puţine zile înainte de începerea noului an şcolar şi de data alegerilor locale. Va urma o lungă perioadă de turbulenţe în care nimeni nu va mai fi gândul la epidemie şi la economie. 
 
Spune liderul interimar al PSD că acum este un mare haos? Însă, acesta va părea mic de tot, cam cât noul coronavirus, dacă peste haosul lui Ludovic Orban se va suprapune şi haosul lui Marcel Ciolacu.