14 ian 2022 - Sănătate

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre vaccinarea periodică. Ce părere are despre această strategie

Probabil nu se va ajunge la doza a patra de vaccin pentru coronavirus, şi este prea devreme pentru a vorbi despre vaccinare periodică, strategia urmând să se schimbe în viitor, a declarat vineri Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, la Digi24.

Gheorghiţă spune că schema completă şi doza booster asigură un nivel suficient de protecţie pe o perioadă îndelungată de timp.

Boala va intra într-o perioadă endemică, apreciază coordoanatorul, virusul va circula şi va afecta cu precădere persoanele vulnerabile. În aceste condiţii şi va exista un sistem de supraveghere care va identifica prin secvenţiere care este varianta virală care circulă şi ce probleme pune iar vaccinarea se va concentra, cu un vaccin adaptat la acea variantă, pe imunizarea celor mai vulnerabile persoane.

Nu cred că vom merge mai departe cu o doză de booster efectuată la anumite intervale de timp şi nu vom mai vorbi de o vaccinare în masă a populaţiei, ci de o vaccinare adresată persoanelor vulnerabile”, a spus Gheorghiţă.

Cercetarea se va concentra, spune Gheorghiţă, pe dezvoltarea unui vaccin multivalent, cu o acoperire cât mai bună şi mai extinsă.

Sursa : www.mediafax.ro