17 mar 2023 - Sănătate

Unii experţi susţin că ştiu ce animal a provocat pandemia de COVID-19 în China. Ce spune OMS despre noua teorie

Noile date chinezeşti privind probele genetice prelevate în piaţa Wuhan din China în 2020 nu oferă un răspuns definitiv cu privire la modul în care a început pandemia COVID-19, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce presa a relatat că aceste date leagă originea pandemiei de câinele enot.

Datele în cauză au fost încărcate în baza de date internaţională de virusuri GISAID de către Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit Atlantic, dar au fost eliminate în grabă în urma întrebărilor oamenilor de ştiinţă internaţionali.

Cu toate acestea, o analiză a datelor efectuată de o echipă de cercetători internaţionali, raportată pentru prima dată joi de Atlantic, a constatat că probele care conţineau coronavirusul conţineau, de asemenea, şi material genetic de la animale, inclusiv câini enot. Acest lucru a dus la sugestii potrivit cărora câinii-raton vânduţi în pieţele din China ar fi putut fi purtători ai virusului, relatează POLITICO.

OMS, care a luat cunoştinţă de aceste date abia la sfârşitul săptămânii, a fost bombardată cu întrebări despre importanţa noilor descoperiri în cadrul unei conferinţe de presă de vineri.

Răspunsul lor? Este nevoie de mai multe date pentru a avea un răspuns definitiv cu privire la originile pandemiei. Ceea ce arată datele este o dovadă moleculară că animalele au fost vândute pe piaţă şi că unele dintre ele erau susceptibile la SARS-CoV-2, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID. "Din păcate, acest lucru nu ne oferă răspunsul cu privire la modul în care a început pandemia, dar ne oferă mai multe indicii", a spus ea. În schimb, ea a făcut apel la mai multe studii.

Ultima răsturnare de situaţie în scurgerea de informaţii în jurul originii pandemiei COVID-19 evidenţiază dificultăţile cu care s-a confruntat OMS în accesarea datelor, în special din China.

"Aceste date ar fi putut şi ar fi trebuit să fie împărtăşite cu trei ani în urmă", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Continuăm să solicităm Chinei să fie transparentă în ceea ce priveşte schimbul de date şi să efectueze investigaţiile necesare şi să împărtăşească rezultatele".

Sursa : www.mediafax.ro