14 ian 2021 - Sănătate

Trei din patru bebeluşi s-au născut în Sibiu în timpul pandemiei. Niciunul nu a avut COVID

În pofida greutăţilor, viaţa triumfă, spun reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, care spun că peste 75% din copiii născuţi în 2020 la Maternitatea din oraş au venit pe lume în perioada în care se instalase pandemia.

„Mărturie că viaţa triumfă stau copiii aduşi pe lume anul trecut, ei fiind cel mai frumos simbol al speranţei şi încrederii în viitor. Astfel, în 2020, la Maternitatea Sibiu au avut loc 3.013 naşteri dintre care 66 au fost gemelare şi 2 de tripleţi, numărul total al nou – născuţilor fiind de 3083. Din totalul nou-născuţilor, 1.542 sunt băieţi şi 1.541 sunt fete”, a spus Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al SCJU Sibiu.

Din totalul nou-născuţilor, peste 76%, respectiv 2.344) au venit pe lume în pandemie, fiind născuţi în perioada aprilie-decembrie.

„Îmbucurător a fost însă faptul că niciunul dintre nou-născuţii din 2020 nu a fost diagnosticat cu Covid-19, deşi au fost peste 70 de mămici care au avut test pozitiv pentru Sars-Cov-2”, mai spune Todăriţă.

Cei mai mulţi bebeluşi – 318 (160 de băieţi, 158 de fete) s-au născut în luna iulie, iar cei mai puţini nou-născuţi, mai exact 201 (96 de băieţi şi 105 fete) s-au înregistrat în luna decembrie 2020.

„Pandemia de coronavirus a pus sub presiune sistemele de sănătate din întreaga lume, inclusiv maternităţile, fiind necesară reorganizarea serviciilor pentru a putea oferi condiţii de siguranţă pentru toate mamele şi pentru toţi nou-născuţii. Ne bucurăm că am reuşit acest lucru la maternitatea Sibiu, atât în zona de Obstetrică-Ginecologie cât şi în cea de Neonatologie. Din păcate pandemia continuă, sperăm însă că eforturile continue ale cercetărilor şi vaccinarea ne vor aduce zile mai luminoase şi întâlniri mai prietenoase”, a declarat conf.univ.dr. Livia Ognean, medic şef al secţiei Clinice Neonatologie a SCJU Sibiu.

Sursa : www.mediafax.ro