29 mai 2020 - Sănătate

Spania va continua sa reduca restrictiile impuse in urma pandemiei de COVID-19

Spania va continua să reducă restricţiile impuse în urma pandemiei începând de luni 1 iunie, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, potrivit CNN.

"De luni, aproximativ 70% din populatia spaniola sau 32 de milioane de persoane vor fi in faza a doua. Aproximativ 30% din populatie sau 15 milioane de persoane vor intra in faza 1, iar 45.000 de persoane vor fi in faza a treia", a declarat ministrul Sanatatii din Spania Salvador Illa la o conferinta de presa.

La inceputul acestei saptamani, putin peste jumatate din populatie se fala inca in faza unu.

Alaturi de Illa, directorul Centrului pentru Urgente in Sanatate, dr. Fernando Simon, a anuntat ca anumite zone din regiunile Castilia, Valencia, Catalunya, Murcia, Andalucia si Castilia si Leon vor trece la faza a doua, ceea ce permite intalniri de pana la 15 persoane care nu locuiesc impreuna, unele servicii de restaurant in interior si deschiderea de magazine, cinematografe si muzee, dar cu limite de ocupare a spatiului.

Intre timp, patru insule mici din Insulele Baleare si Canare din Spania, cu rate mici de infectare cu Covid-19 si o populatie de 45.000, vor avansa in faza a treia, ceea ce usureaza si mai multe restrictii la circulatie si adunari.

"Datele sunt bune, suntem intr-un mod bun, dar trebuie sa insist: este foarte important sa stim ca aceasta este o faza foarte complexa si sa mentinem o atitudine de responsabilitate individuala, deoarece o greseala poate pune in pericol tot ceea ce am facut pana acum", a adaugat Illa.

Regiunea Madrid, care include capitala Spaniei si orasele inconjuratoare, va ramane in prima etapa fara modificari, au explicat oficialii din domeniul sanatatii.

"Toata aceasta evolutie se datoreaza efortului depus de populatie si de sistemul de sanatate pentru a controla aceasta epidemie", a spus Simon.

Simon a mai spus reporterilor ca ,,putinele urgente noi" au fost identificate foarte repede si sunt monitorizate indeaproape de autoritatile locale pentru a ,,evita un nou focar si a mentine aceasta tendinta favorabila. Aceasta tendinta ne permite sa trecem diferite parti ale teritoriului catre diferitele faze ale tranzitiei", a adaugat el.

Sursa : www.mediafax.ro