15 sep 2021 - Sănătate

Răspunsul Ralucăi Turcan, întrebată unde merg angajaţii centrelor rezidenţiale care refuză vaccinul

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, întrebată unde vor lucra angajaţii centrelor rezidenţiale care refuză vaccinarea, a repetat de mai multe ori acelaşi răspuns, fără detalii: angajatorul poate „reaşeza schema de personal” astfel încât să dea posibilitatea angajaţilor să se vaccineze.

Întrebată dacă prevederea prin care angajaţii din asistenţa socială vor trebui să prezinte dovada vaccinării nu încalcă Constituţia, Turcan a răspuns: „nimeni nu îşi doreşte să încalce Constituţia, însă cu toţii ne dorim să salvăm vieţi şi să apărăm sănătatea oamenilor, mai ales a oamenilor care se află în sistemul de stat. Discuţiile cu Ministerul Justiţiei sunt foarte aplicate, astfel încât varianta legislativă cu care revenim să fie una constituţională. Din toată jurisprudenţa creată până acum avem convingerea că poate fi luată această măsură prin ordonanţă de urgenţă. Dacă există cel mai mic risc de a nu fi constituţională ordonanţa de urgenţă, atunci luăm în calcul să ne asumăm un proiect de lege care sper să fie susţinut rapid în Parlament de către o majoritate parlamentară responsabilă”.

Întrebată mai departe dacă ordonanţa nu îngrădeşte dreptul la muncă pentru angajaţii din centrele rezidenţiale, Turcan a răspuns: „Exclus”, pentru că angajatorii pot „redimensiona schema de angajaţi”, temporar.

Ziariştii au insistat întrebând unde vor merge să lucreze angajaţii centrelor rezidenţiale care refuză vaccinarea.

„Răspunsul este acelaşi. Textul legal este foarte clar: angajatorul are posibilitatea ca în urma discuţiei cu angajatul să reaşeze temporar schema de personal astfel încât să dea posibilitatea angajatului ca într-o perioadă scurtă de timp să se vaccineze”, a spus ministrul.

În ce priveşte un eventual deficit mare de personal după adoptarea ordonanţei, Raluca Turcan a spus: „Noi avem convingerea că, aşa cum s-a întâmplat şi în alte sisteme, conştientizarea oportunităţii de vaccinare va da rezultate şi că numărul angajaţilor vaccinaţi va creşte în centrele rezidenţiale”.

CITEŞTE ŞI: Florin Cîţu: Angajaţii din zona asistenţei sociale vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau test negativ

Sursa : www.mediafax.ro