11 sep 2023 - Sănătate

Rafila, despre includerea combaterii consumului de droguri pe ordinea de zi a CSAT Este foarte bine

Este foarte bine că o astfel de implicare la cel mai înalt nivel care aduce lucrurile chiar în zona de siguranţă naţională, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre anunţul preşedintelui Klaus Iohannis referitor la includerea combaterii consumului de droguri pe ordinea de zi a CSAT.

„Este foarte bine că o astfel de implicare la cel mai înalt nivel care aduce lucrurile chiar în zona de siguranţă naţională este organizată de către domnul preşedinte. Sigur că noi vom participa cu tot ceea ce este necesar din punctul de vedere al dezvoltării unui program care trebuie să aibă, din punctul meu de vedere, o componentă medicală foarte serioasă care trebuie însă să fie completă, să nu se refere doar la testare”, spune Alexandru Rafila.

El afirmă că testarea elevilor „nu trebuie să fie generalizată”.

„Trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor unui copil sau unui adolescent care urmează să fie testat. Aceasta este o condiţie normală. Am încercat să găsim modele şi în alte ţări. Aşa se face. Testarea trebuie să fie un instrument pentru protejarea sau recâştigarea sănătăţii unui copil. Nu trebuie să fie în niciun un instrument de natură coercitivă”, adaugă Rafila.

Ministrul Sănătăţii afirmă că a fost aspectul vaccinării de către medicii de familie.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis introducerea pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT a combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor: „Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare”.

Premierul Marcel Ciolacu spune că nu este de acord cu testarea în masă a elevilor pentru consumul de droguri: „O isterie naţională în care să luăm copiii cu arcanul, mi se pare o abordare deplasată”.

Sursa : www.mediafax.ro