09 nov 2023 - Sănătate

Rafila, despre consumul de droguri Există o categorie foarte vulnerabilă - copiii şi adolescenţii

Autorităţile îşi propun ca în România să existe, în fiecare judeţ, centre pentru combaterea adicţiei, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. „Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii şi adolescenţii, pentru care trebuie să găsim soluţii”, spune ministrul Sănătăţii.

Cancelaria Prim-Ministrului a organizat, joi, o întâlnire de lucru pe tema prevenirii şi reducerii consumului de droguri, care a reunit reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale implicate în reducerea şi atenuarea riscurilor asociate consumului de droguri, precum şi ai principalelor instituţii cu atribuţii în domeniu.

La întâlnire a participat şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

A fost iniţiat un dialog între guvern şi ONG-uri pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea reducerii riscurilor sociale, medicale şi economice asociate consumului de droguri, cu accent pe prevenţie, sprijinire şi reintegrare socială a victimelor, informează Guvernul.

În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că sunt necesare politici publice care sa pună un mai mare accent pe componenta psiho-medicală asociată consumului de droguri, subliniind necesitatea înfiinţării de centre de reabilitare în ţară.

„Ne propunem ca în România să avem în fiecare judeţ centre pentru combaterea adicţiei, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii şi adolescenţii, pentru care trebuie să găsim soluţii”, a afirmat ministrul.

În acest context, ministrul Sănătăţii a propus elaborarea unui plan de acţiuni în vederea identificării şi aplicării celor mai eficiente măsuri.

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, a subliniat că prioritatea politicilor penale ar trebui să fie marele trafic, iar aceste politici ar trebui să fie acompaniate de măsuri de sănătate publică.

“Este nevoie de mutarea accentului pe politicile de sănătate, pe găsirea de soluţii alternative prin prevenire şi tratament”, a menţionat consilierul de stat.

Reprezentanţii ONG-urilor au propus crearea unui mecanism de coordonare a eforturilor pentru combaterea consumului de droguri la nivelul prim-ministrului sau al Secretariatului General al Guvernului. Alte propuneri s-au referit la nevoia dezvoltării serviciilor medicale specializate, campanii de de-stigmatizare a consumatorilor, dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu şi realizarea educaţiei preventive în şcoli pentru combaterea consumului de droguri.

Sursa : www.mediafax.ro