05 iul 2020 - Sănătate

Povestea unei familii musulmane cu o ruda infectata cu noul coronavirus "Ne-au dus ca niste cainii la centrul de carantina"

In ziua in care a fost internata la spital, familia a fost ,,pusa la punct" de catre autoritati, a declarat sotul ei, Mohamed Shafeek.

"Politia si armata impreuna cu oficialii au ajuns la usa noastra", a spus el. ,,Am fost dati afara si au pulverizat dezinfectant peste tot. Nu ne-au spus nimic. Ne-au dus ca niste cainii la centrul de carantina".

Familia a fost tinuta o noapte in centru, dar a fost eliberata a doua zi si pusa in carantina timp de doua saptamani, a spus Mohamed. Primisera deja vestea ca Fathima murise, la spital, singura. Fiul lui Fathima a fost rugat sa mearga la spital pentru a identifica trupul mamei sale. I s-a spus ca trupul ei nu poate fi returnat familiei, deoarece moartea ei a fost legata de Covid-19. In schimb, a fost fortat sa semneze acte care sa autorizeze incinerarea ei, chiar daca in conformitate cu legea musulmana, cremarea este strict interzisa.

,,I s-a spus ca partile din corpului ei trebuie eliminate pentru teste suplimentare. De ce ar avea nevoie de parti ale corpului daca avea coronavirus? a spus tatal sau Shafeek, care considera ca familia nu a fost complet informata despre cele intamplate.

Familia femeii si altii din comunitatea musulmana din Sri Lanka spun ca autoritatile le incalca drepturile, fortandu-i sa incinereze victimele, chiar daca pot fi ingropate.

Acestia sustin ca masura este cel mai recent pas intr-un proces de discriminare. Curtea Suprema a tarii a acceptat o petitie impotriva regulii de incinerare. Audierile initiale vor incepe pe 13 iulie.

Ghidurile provizorii publicate de OMS in martie spun ca victimele coronavirusului ,,pot fi ingropate sau incinerate".

In aceeasi zi in care a murit Fathima, Mohamed Rafaideen, in varsta de 64 de ani, a murit la casa surorii sale din Colombo. Avea dificultati in respiratie.

La mortuar, medicul i-a spus lui Naushad ca nu are voie sa atinga corpul tatalui sau din cauza riscurilor Covid-19, chiar daca nu era clar daca virusul a fost cauza mortii.

Sursa : www.mediafax.ro