21 ian 2022 - Sănătate

Pandemia de coronavirus întrerupe linia de aprovizionare aeriană către Tonga. Ţara insulară este grav afectată de tsunami

Tonga se confruntă, pe lângă efectele devastatoare resimţite în urma valului tsunami, cu probleme logistice din cauza pandemiei de coronavirus: ajutorul umanitar întârzie să apară.

Un transport aerian cu ajutoare din partea Australiei a fost nevoit să abandoneze misiunea după ce un membru al echipajului s-a infectat cu SARS-CoV-2. După ce au parcurs jumătate din distanţă, s-au întors de urgenţă din drum.

Tot echipajul a efectuat teste antigen rapide şi au avut rezultatul negativ înainte de plecare, dar testele PCR au arătat ulterior rezultatul pozitiv. Proviziile au fost mutate pe un alt avion care a decolat vineri către Tonga, relatează Reuters.

Erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai de sâmbătă trecută a declanşat un tsunami care a distrus comunitatea insulară din Tonga. Au fost raportate că trei decese, conform autorităţilor.

Cenuşa vulcanică a contaminat apa pe care localnicii o folosesc la robinet, ba mai mult, cea potabilă ar fi pe terminate. ONU a emis avertizări şi a solicitat asistenţă imediată pentru a contracara lipsurile iminente.

Sursa : www.mediafax.ro