04 aug 2020 - Sănătate

OMS, sceptică în privinţa vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Rusia. Moscova a anunţat că pregăteşte vaccinarea în masă a populaţiei

OMS a cerut, marţi, Rusiei să urmeze toate etapele de testare a vaccinului împotriva noului virus. Avertizarea organizaţiei vine după ce Moscova a anunţat că pregăteşte vaccinarea în masă a populaţiei, scrie BBC.

"Uneori, cercetătorii individuali pretind că au găsit ceva, ceea ce e o veste bună, dar între a găsi şi a avea un indiciu că ar putea fi un vaccin care să funcţioneze, e o mare diferenţă", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva noului coronavirus, în luna octombrie, cu toate că vaccinul nu a trecut toate fazele de testare.
Vaccinul rus nu se află pe lista OMS a celor şase vaccinuri care au ajuns în faza 3 de testare, care implică un grup de control care primeşte un placebo, şi stabileşte dacă vaccinaţii sunt mai protejaţi de infectare decât cei care nu au fost vaccinaţi.

Rusia nu a publicat date ştiinţifice privind testarea vaccinurilor sale, iar pretinsa siguranţă şi eficacitate nu poate fi verificată. Prin urmare, criticii spun că presiunea ţării pentru un vaccin vine pe fondul presiunii politice din partea Kremlinului, care doreşte să înfăţişeze Rusia ca o forţă ştiinţifică globală.

Vaccinul dezvoltat de institutul Gamaleya din Moscova se află abia în prima fază de testare. Pe de altă parte, oficialii ruşi susţin că vaccinul a ajuns în stadii avansate de dezvoltare.

Sursa : www.mediafax.ro