14 ian 2021 - Sănătate

OMS ia în calcul introducerea paşapoartelor de vaccinare pentru călători

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va dezbate posibilitatea folosirii de certificate sau paşapoarte de vaccinare în călătoriile internaţionale.

Paşaportul de vaccinare: Cum motivează membrii OMS această posibilitate?

Unul dintre experţii departamentului de imunologie, Oleg Benesh, a spus într-o conferinţă de presă că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare. OMS va analiza aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative.
Practic, varianta utilizării unui certificat internaţional devine tot mai probabilă odată cu apariţia mai multor vaccinuri eficiente şi sigure.
Grecia a propus un certificat standardizat care atestă ca un individ este vaccinat, dar şi Ungaria sau Estonia au avut astfel de iniţiative. Rusia a fost una dintre ţările care au propus crearea de paşapoarte de vaccinare sau imunitate, iar Israelul va emite "paşapoarte verzi" persoanelor care s-au vaccinat.
Ne amintim declaraţia recentă a preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar care trebuie folosit pentru motive medicale, nu în scop turistic. Şeful statului nu e de acord cu folosirea acestor certificate pentru a împărţi populaţia Europei în două.

Sursa : www.mediafax.ro