04 apr 2021 - Sănătate

Lockdown vs Economie. Cât costă o oră de carantină în Franţa. Perpectivele privind creştere economică a Franţei au fost revizuite

Şcolile din Franţa şi magazinele neesenţiale vor fi închise timp de patru săptămâni, după ce cazurile COVID-19 au crescut în ultimele săptămâni, mărind numărul pacienţilor din unităţile de terapie intensivă.

Barurile şi restaurantele sunt deja închise de luni de zile, în timp ce călătoriile în scopuri turistice sunt restricţionate. Spre deosebire de carantina de acum un an construcţii şi producţia sunt printre domeniile de afaceri care funcţionează.

La fel ca multe ţări din Europa, Franţa sprijinit cu miliarde de euro companiile aflate în dificultate prin împrumuturi susţinute de stat, plata chiriile şi schemele parţiale de şomaj.

Ultimele restricţii vor forţa aproximativ 150.000 de întreprinderi să închidă temporar, iar măsurile de ajutor din aprilie vor costa 11 miliarde de euro, a declarat ministerul finanţelor.

Practic lockdown-ul va costa guvernul francez aproximativ:

  • 366 de milioane de euro pe zi
  • 15 milioane de euro pe oră
  • 4243 de euro pe secundă

Le Maire a cerut în repetate rânduri ca Uniunea Europeană să accelereze ratificarea şi implementarea planului său de stimulare economică de 750 de miliarde de euro.

El a declarat pentru JDD că Franţa este puţin probabil să primească acum plăţile de 5 miliarde de euro din acest sistem în iulie, conform planificării, din cauza întârzierilor. Franţa are propriul său program de repornire economică de 100 de miliarde de euro şi intenţionează să cheltuiască aproximativ jumătate din buget până la sfârşitul anului, a spus Le Maire.

Sursa : www.mediafax.ro