24 mar 2020 - Sănătate

Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Prof. Dr. Olga Simionescu iti spune ca in Romania va creste numarul deceselor in perioada urmatoare.

,,8 decese la noi, deocamdata la pacienti varstnici cu comorbiditati. Numarul lor va mai creste, din multe motive: a crescut puterea de testare, a inceput transmiterea intracomunitara, vine Pastele si se intorc romanii din zonele afectate. Ca tot m-a intrebat cineva din presa ieri ce as face daca as putea, ei bine, as pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina, in conditii foarte bune. At the end of the day ( la sfarsitul zilei) ne intereseaza rata de mortalitate, in comparatie cu alte tari: 1,21% Romania fata de 0.41% Germania si 9,5% Italia. Deocamdata", spune prof. dr. Olga Simionescu.

Dr. Simionescu iti explica si cum anume procedeaza specialistii din alte state in perioada aceasta, dar si cum ar trebui explicate noutaile legate de tratamete si situatia de criza.

,,Il urmaresc pe Christian Drosten de la nemti, un virusolog expert care face ca lucrurile sa fie tinute sub control la ei, dupa cum arata rata de mortalitate. El are puterea sa afirme la anumite intrebari: nu stiu, fiind unul dintre corifeii lumii in materie de virusuri. Adite ca nu le stie pe toate, evident ca nu mai are nevoie de validare, de acolo din laboratoarele lui SF. TV-urile tipa de ne trec fiori pe sira spinarii ca-n Hitchcock, cu un mesaj pe care-l regasesc de fiecare data si cand ma uit pe ecranul portabilului ( s-a gandit reteaua de GSM sa puna un diez ca sa stam acasa).

Daca s-ar explica linistit si oamenii ar intelege, fara patima, sunt sigura ca mult mai multa complianta am dobandi si oamenii nu ar mai bantui pe strazi. In plus, nu toti ne permitem sa stam acasa. Medicii tot mai asteapta echipamente albe spatiale, iar multi dintre ei ajung sa fie infectati si se pierde din forta de ingrijire importanta atunci cand numarul de cazuri va creste", spune specialistul.

Prof. Dr. Simionescu da detalii si despre situatia pacientilor cronici.

,,Ma duce gandul la pacientii neinfectati, cronici, de care mai stim foarte putin. O doamna mi-a dat victorioasa mail ca si-a procurat tratamentul biologic prin medical de familie. Lumea sta in loc, pentru moment. Frica colectiva este o emotie puternica, nu toti oamenii reactioneaza la fel la stres, si mai ales in era digitala".

Expertul iti da informatii si despre combinatia de hidroxiclorochina si azitromicina folosita in mai multe parti ale lumii pentru pacientii cu Covid 19. Aceste medicamente sunt folosite de mai mult timp la Spitalul Colentina, unde lucreaza Prof. Dr. Olga Simionescu, insa pentru afectiuni din sfera dermatologiei.

,,Sambata in noapte sharuiesc o postare a lui Donald Trump despre un tratament novator al unor francezi din Marsilia. Caut lucrarea pe 26 cazuri di 36 de inrolati si verific autorii si medicatia propusa. Regula spune ca lucram dupa ghiduri, care sunt aprobate national, in UE/SUA, via FDA. But ,,we don t have enough time"( nu avem destul timp). Paperul se afla in analiza FDA si deschide o discutie veche de cand lumea: avem nevoie de studii largi controlate, dublu orb, randomizate, multicentrice si de timp. Dar non - conformistul Didier Raoult, care conduce Institutul Universitar de Infectii Mediteraneene, chiar este un star constient de valoarea sa: "In domeniul meu sunt un star, pretutindeni. Nu pun pret pe ce spun altii despre mine. Autorul care conduce studiul este unul din primii 10 cercetatori francezi, conform prestigioasei Nature. Echipa lui Didier Raoult face o comibatie de doua medicamente generice foarte cunoscute, un antipaludic de sinteza - Hidroxiclorochina si un antibiotic - Azitromicina, obtinand o negativare rapida la aproape toti pacientii studiati. Un numar redus depacienti nu a raspuns la tratament, prilej pentru autori sa invoce necesitatea unor studii suplimentare de genom".

Prof. Dr Olga Simionescu, sef al Clinicii I Dermatologie de la Spitalul Colentina spune ca stie bine combinatia aceasta de medicamente.

,,In practica noastra dermato - venerologica le dam in fiecare zi, in lupus, dermatomiozita, in bolile cu transmitere sexuala, care nu sunt putine. Gasesc asadar combinatia fascinanta si ma intreb de unde i-a venit. Inteleg ca omul este specialist in boli tropicale si-mi explic totul, mai ales ca exista date preliminare despre activitatea antivirala a ambelor medicamente deja in PubMed ( de unde noi citim permanent). Sunt fani ai studiului - seful de la Spitalul Unversitar Pointcare: "cred sigur in hidroxiclorochina", dar si voci impotriva: numar mic de pacienti, posibile efecte pe intervalul QT la EKG, alte medicamente antivirale in curs, tratamentul se face in functie de stadiu.

Ma intreb ce ar fi fost cu paper-ul daca echipa nu ar fi fost atat de titrata. Ma mai intreg ce ar fi fost cu paper-ul daca aparea in Dambovita. Sa te tii!

Ce gasesc cu adevarat important este ca mi-am facut o idee despre terapie, daca o sa cad bolnaba, in functie de stadiul clinic al bolii. Sa nu-mi sariti in cap ca trebuie sa ma tin de ghidul de la Matei Bals, caci asa vom face cu totii daca vom avea in ingrijire indivicuala pacientii tarii. Era vorba despre ipoteticul meu caz. Sunt o persoana disciplinata. Facem cu studentii cursuri prin telemedicina, facem cu pacientii consultatii online. Imi lipseste dermatoscopul, insa primii 5 ani de dermatologie nu l-am avut disponibil, metoda a prins aripi in anii 2000. Sigur ca sut limitari fata de imaginea 3D, dar ne adaptam. Viata continua, cu noi, fire de nisip pe malul oceanului care acum ne-a trimis un val mare. Nihil sine Deo!", spune Prof. Simionescu.

Sursa : www.mediafax.ro