25 oct 2023 - Sănătate

Gripa aviară a fost detectată pentru prima dată în Antarctica

Gripa aviară a fost detectată pentru prima dată în Antarctica, anunţă British Antarctic Survey, potrivit CNN.

Primele cazuri de gripă aviară au fost detectate la păsările marine din Antarctica, potrivit British Antarctic Survey. Descoperirea a stârnit temeri că boala se va răspândi rapid prin coloniile de păsări şi mamifere.

„Gripa aviară foarte patogenă (HPAI) a fost confirmată în populaţiile de pe Insula Bird, Georgia de Sud – primele cazuri cunoscute în regiunea Antarctică”, a anunţat, luni, British Antarctic Survey prin intermediul unui comunicat.

Georgia de Sud face parte din teritoriul britanic de peste mări. Insula este situată la est de vârful Americii de Sud şi chiar deasupra părţii continentale a Antarcticii. British Antarctic Survey crede că păsările au purtat boala la întoarcerea din migraţia în America de Sud.

În luna august a acestui an, OFFLU, o reţea de experţi mondiali în gripă aviară, a avertizat despre un „risc substanţial” de răspândire spre sud a virusului HPAI H5 din America de Sud, unde a fost detectat pentru prima dată în octombrie 2022.

Antarctica şi insulele sale din larg găzduiesc peste 100 de milioane de păsări reproducătoare, şase specii de foci, lei de mare şi morse, dar şi 17 specii de cetacee.

Sursa : www.mediafax.ro