13 nov 2023 - Sănătate

Erupţie vulcanică iminentă în Islanda. A fost declarată stare de urgenţă

Mii de oameni au fost evacuaţi dintr-un oraş din Islanda, pe măsură ce temerile cresc cu privire la o posibilă erupţie vulcanică. Aceasta ar putea fi cea mai recentă într-o lungă istorie de explozii dramatice, informează Skynews.

Islanda a fost creată de căldura nucleului Pământului. Rocile topite, aflate la 800 de metri sub satul pescăresc Grindavik, sunt aşteptate să iasă la suprafaţă în zilele următoare, reprezentând cea mai recentă erupţie, dintr-o serie lungă de astfel de evenimente.

În primele ore ale zilei de sâmbătă, aproximativ 4000 de locuitori au fost evacuaţi după ce un număr însemnat de cutremure s-au concentrat într-o zonă restrânsă. Au avut loc peste 1000 de cutremure în doar câteva ore, cauzate de magma care îşi croieşte drum spre suprafaţă. Cercetătorii cred că aceasta s-a adunat într-un tunel de circa 16 km în stâncă, care se întinde de la interiorul insulei până la mare.

Sistemul vulcanic Reykjanes se află la aproximativ 56 de km de capitala Reykjavik. Acesta a fost adormit timp de 800 de ani până când a erupt printr-o fisură în martie 2021. Astfel, fântâna de lavă a devenit o atracţie turistică pe parcursul a şase luni. De atunci, au avut loc alte două erupţii în aceeaşi zonă, însă de această dată, cantitatea de rocă topită chiar sub suprafaţă este considerată a fi mult mai mare.

Este posibil ca erupţia să aibă loc chiar în apropiere de ţărm, caz în care contactul dintre roca supraîncălzită şi apă ar fi exploziv ducând la formarea unui nor de cenuşă. Cu toate acestea, nu este probabil să fie la fel de mare ca norul produs de erupţia Eyjafjallajokull din 2010, care a perturbat în mod semnificativ zborurile în întreaga Europă - deşi nu poate fi exclus complet.

Islanda este una dintre cele mai vulcanice regiuni de pe planetă, aflată pe creasta Atlanticului mijlociu, unde plăcile tectonice ale Americii de Nord şi Eurasiei se despart cu 2 cm pe an. De-a lungul a milioane de ani, un val de rocă topită s-a revărsat din ruptură, ajungând în cele din urmă la suprafaţa oceanului pentru a forma o insulă.

În medie, există o erupţie de la unul dintre cei 32 de vulcani activi ai Islandei la fiecare patru sau cinci ani. Cea mai mare îngrijorare actuală este legată de Katla, care a erupt ultima dată în 1918. Acesta se află sub sute de metri de gheaţă şi orice erupţie ar putea provoca inundaţii pe scară largă.

Sursa : www.mediafax.ro