08 apr 2021 - Sănătate

Eficienţa vaccinului anti-COVID-19, testată prin anticorpi. „Experimentul” unui român vaccinat, izolat în casă cu persoane infectate

Vaccinurile Pfizer şi Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu SARS-CoV-2 după prima doză şi cu 90% după a doua doză. Asta arată datele celui mai recent studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite. Însă cum se prezintă situaţia reală?

De exemplu, Bogdan Grădinaru este singurul membru vaccinat anti-COVID din familia sa. Recent, soţia şi cei doi copii au fost depistaţi pozitiv pentru SARS-CoV-2, suferind o formă medie a bolii. Bogdan a ales să se izoleze cu ei, pentru a testa anticoprii vaccinului. Spune că s-a simţit foarte bine în această perioadă şi nu a sesizat apariţia vreunui simptom.

„M-am expus total ca să văd dacă vaccinul are efecte pozitive sau nu. Din trei în trei zile mi-am făcut teste rapide pentru a vedea dacă îl iau sau nu-l iau, mi-au ieşit toate trei negative”, povesteşte Bogdan Grădinaru. „Deci ce pot să spun, din experienţă proprie - deci vorbesc doar din experienţă proprie - vaccinul pe care l-am făcut are efecte pozitive”, adaugă el.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu spune că personele vaccinate dezvoltă anticorpi protectori. Astfel, în cazul în care într-o familie apare un caz de infectare, cel vaccinat are mici şanse să se îmbolnăvească.

„Vaccinul în sine nu împiedică pătrunderea virusului în căile respiratorii, dar este posibil, fiind vaccinat, să fie redusă multiplicarea virusului şi atunci practic putem spune că el dispare mai repede decât la cel care nu este vaccinat”, explică medicul Adrian Marinescu.

Sursa : www.mediafax.ro