05 iul 2020 - Sănătate

Chinezii au descoperit coronavirusul acum 7 ani si l-au tinut intr-un laborator. Dezvaluiri socante despre originea pandemiei

O ancheta realizata de jurnalistii britanici de la ziarul a descoperit ca cercetatorii chinezi au avut primul contact cu noul coronavirus in urma cu 7 ani, in 2013. Un an mai devreme, sase muncitori care curatau fecale de liliac de pe peretii unei mine de cupru de langa Tongguan, provincia Yunnan, au contractat o boala respiratorie misterioasa care manifesta aceleasi simptome precum COVID-19: febra, tuse, dureri ale membrelor si dificultati la respiratie. Muncitorii bolnavi au ajuns la terapie intensiva, iar doi dintre ei, in varsta de 63 si 42 de ani, au murit imediat. Medicii i-au testat pentru febra dengue, encefalita japoneza, gripa, Sars, iar toate rezultatele au fost negative. Mostre de sange au fost trimise in laboratorul de virusologie de la Wuhan, iar acesta a confirmat ca barbatii erau pozitivi pentru anticorpi la un coronavirus asemanator Sars, sugerand o noua tulpina in acea mina. Un alt treilea miner, 45 de ani, a murit. Cercetatorii de la Wuhan au calatorit peste 1600 km pana la mina de cupru ca sa gaseasca virusul. Ei au preluat mostre de la 276 de lilieci si le-au transferat in laboratorul de la Wuhan in conditii speciale, in solutii la -80 de grade. Mostre au fost trimise constant in urmatorul an cu scopul de a descoperi originea Sars, virusul care a infectat 8000 de chinezi in 2003. In 2016, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca jumatate din liliecii de la care au fost preluate mostre erau purtatori de coronavirusi, inclusiv noua tulpina din familia Sars. A fost numit RaBtCoV/4991, iar rezultatele studiului a fost publicat intr-o lucrare stiintifica fara a mentiona de boala fatala care i-a ucis pe mineri. Pe 6 ianuarie 2020, acelasi institut de la Wuhan descopera ca genomul acelui virus se potriveste in proportie de 96,2% cu COVID-19, insa nu a facut publica aceasta descoperire. Jurnalistii de la Times au incercat sa afle ce s-a intamplat intre 2013 si finalul anului 2019, cand in orasul Wuhan au inceput sa apara zeci si sute de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. De ce au fost ascunse cazurile minerilor? De ce laboratorul din Wuhan nu a comunicat potrivirea dintre virusul care a ucis cei trei mineri in 2012 si cel care face ravagii in toata lumea in acest moment?

Pana acum nu au obtinut niciun raspuns din partea chinezilor, ci doar mai multe suspiciuni legate de actiunile chinezilor si modul lor de comunicare.

Sursa : www.mediafax.ro