Zece amirali din Turcia, arestaţi dupe ce au semnat o scrisoare în care criticau planul lui Erdogan de a construi ”Canalul Istanbul.” Procuratura ”Infracţiune împotriva securităţii statul

10 amirali în rezervă din Turcia au fost arestaţi luni, pentru că au semnat o scrisoare în care criticau planul preşedintelui Erdogan de a construi ”Canal Istanbul," relatează Reuters citând agenţia de stat turcească Anadolu.
Aceştia au subliniat importanţa pentru securitatea turcă a Convenţiei de la Montreux destinată să prevină militarizarea Mării Negre, astfel fiind ameninţată libertatea de navigaţie.
Scrisoarea, semnată de 104 foşti înalţi membri ai personalului marinei turceşti, a provocat reacţii negative în rândul autorităşilor, care au considerat-o o provocare directă din partea armatei către guvernul civil.
O anchetă a fost deschisă împotriva amiralilor în retragere care au semnat scrisoarea pentru „întâlnire menită să comită o infracţiune împotriva securităţii statului şi ordinii constituţionale,” potrivit procuraturii.
Potrivit biroului procurorului general din Ankara, cei zece amirali au fost plasaţi în arest preventiv, în timp ce alţi patru suspecţi au fost chemaţi să se prezinte la poliţie în termen de trei zile.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin, a declarat că scrisoarea are caracteristicile unui complot militar pentru răsturnarea guvernului.
Un grup de militari în rezervăp se plasează într-o poziţie ridicolă şi mizerabilă cu scrisoarea lor care evocă vremurile loviturii de stat militare”, a spus acesta.
Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, garantează libera trecere a navelor de marfă din alte ţări prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, atât pe timp de pace, cât şi de război.
Turcia intenţionează să construiască un canal imens care să lege Marea Neagră la nord de Istanbul cu Marea Marmara la sud, comparabil cu cele din Panama sau Suez.

Sursa : www.mediafax.ro