Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a)

Intre timp, o investigatie mai aplicata se deruleaza in legatura cu Laura. Lucra la Getax de cativa ani.

E identificata o colega, o "tanti" mai trecuta, mare cat o zi de post, care incepe sa turuie cu o energie si un debit pe care nu le puteai controla. Pe langa faptul ca ea era "cinstita" si toti ailalti erau niste lepre, pusi pe capatuiala, iar Laura era "cam curvistina, li se scurg alora ochii dupa ea, ma scuzati tovarasi", reiese ca avusese ocazia sa intre o data, in casa Laurei. Vazuse acolo ca Laura avea o "expozitie" de parfumuri. Ca de unde le are, tovarasi, ca numai la boit ii sta gandul, nu la plan, ca eu care ma spetesc si trag.... Si-asa mai departe. O antipatica.

Povestile lui Valeriu Suhan: La plesneala cu un springar (parte a I-a)

Mariana, casierita, informatoare a colegilor de la Economic desi ei nu recunosteau, normal, cunoscuta si ea "de prin oras", e abordata direct si confirma ca nu mai era cu Jumate de vreun an si "sa fie el al dracu' ca m-a mai si lasat gravida si l-a durut in... de chiuretajul meu." I-auzi....

Laura figura cu o condamnare mai veche pentru "acostare de persoane pentru intretinerea de raporturi sexuale in scopul obtinerii de foloase materiale" si inca niste amenzi pentru aceeasi fapta, tot destul de vechi. Necasatorita, avea un copil, un baietel, care era crescut de bunici undeva la tara.

Audiata discret, femeia, cinstita si resemnata cu propriile-i alegeri, nu ezita si declara ca e iubita lui Jumate de aproape un an si ca "tine" la el. Stia ca fusese springar si il banuia ca nu s-a potolit.

Ai primit ceva de la el, e intrebata iar ea zice, da, niste parfumuri, vreo 5-6, imi plac mult parfumurile, completeaza. Ultimul il primise chiar cu cateva zile inainte ca Jumate sa fie arestat pentru barbutul ala. Unde sunt parfumurile, acasa, zice femeia.

Unul dintre acele parfumuri, ultimul pe care i-l daduse Jumate era nou, "in tipla", pus intr-o punga de plastic.

Atunci a rasarit ideea, timida, a verificarii dactiloscopice dar in sens invers, nu spre hot, ci spre reclamant. Fiind "nou", cu tipla pe el, ar fi putut avea urmele reclamantului, ale pagubasului. Parea iluzoriu, dar oricum nu era nimic de pierdut.

Se verifica iute plangerile depuse in ultimele trei luni inainte de arestarea lui Jumate si sunt gasite 14 cazuri de unde se furasera parfumuri cu marca respectiva. Unul singur insa, se referea la un parfum ca ala, "neatins".

Chemat repede, criminalistul, prietenul bun si nedespartit al judiciaristilor, gaseste urme papilare bune, apte de a identifica persoana careia ii apartin. Cateva erau ale Laurei, firesc, una era a lui Jumate, iarasi firesc, doar el i-l daduse. Mai erau doua foarte bune, ei astea, erau ale reclamantei. Nefiresc ! Nasol, pentru Jumate...

Corpul ala delict, parfumul, il lega direct, de reclamanta si de fapta. Zbang !

Cand l-au scos din arest, Jumate era jovial in asteptarea cafelei si a tigarilor, gata sa continue joaca cu anchetatorii. Dupa ce a sorbit din cafea si a fumat prima tigara sporovaind, unul dintre ofiteri a scos din fichet parfumul si l-a pus pe birou.

S-a lasat tacerea pentru cateva minute bune. A spart-o Jumate zicand, ce sa fac domnilor, e proasta, da' e mama, a pomenit-o aiurea pe Laura, altfel erati "pe langa", acum hai sa vedem, ca la cazierul meu ori ma duc cu o fapta ori cu doua-trei, cam tot aia e.

N-au fost doua, nici trei, ci douasprezece.

Ancheta a durat luni bune si a presupus multa rabdare si o lupta permanenta cu abilitatea lui Jumate, care jongla insa, din ce in ce mai greu cu propriile afirmatii.

Obosea, rabufnea, se-nviora, devenea cand irascibil, cand prietenos, cand placid, toate intr-o compozitie dramatica, stinsa de "jocul" anchetatorilor care il cunosteau deja suficient, ca sa-i dejoace manevrele. Timpul era de partea lor. Dar si abilitatea. Regia chiar, pana la urma, era a lor.

Jumate a cedat greu, dar suprem. A devenit informator. Multi ani a fost o sursa de mare valoare prin informatiile furnizate, chiar pe timpul pedepsei. Legatura cu el, in penitenciar fiind, a fost o proba de imaginatie si creativitate din partea ofiterului care l-a recrutat.

Legaturi, tainuitori, moduri de operare individuale, fapte, toate, s-au constituit intr-un suvoi de informatii care au dus la stabilirea "evolutiei" multor infractori. N-au stiut nici un moment de unde i-a lovit "beleaua". N-au banuit o clipa, ca Jumate le-a fost fatal.

"Tanti", colega Laurei, cea "corecta" si orientata politic, a ajuns secretar de partid, iar dupa '90, bineinteles, a devenit membru al unui partid politic dintre cele mai democratice, facand cariera.

Cat o priveste pe Laura....

Dupa '90, biroul Interpol Italia a dat in urmarire o persoana disparuta. Era Laura.

Dupa vreo cateva luni, italienii au scos-o de sub urmarire. Descoperisera ca fusese ucisa de concubinul ei italian, care o ingropase la liziera unei paduri.

Trist, pentru o femeie singura care, cu bune, cu rele, se straduise sa traiasca mai bine.

Povesti de viata, in care oamenii astia si-au jucat propriul rol.

Numai ca soarta lor a fost dincolo de ei si faptele lor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa : www.mediafax.ro