Poliţia din Belarus reţine zeci de persoane în urma unei noi zile de manifestaţii împotriva lui Lukaşenko

Belarus, o fostă republică sovietică şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei, este zguduită de proteste stradale masive după ce autorităţile locale l-au declarat pe Alexander Lukaşenko drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din 9 august.

El a negat trucarea alegerilor şi a respins acuzaţiile privind folosirea forţei pentru a opri protestatarii. De asemenea, Lukaşenko acuză Occidentul că a pornit o campanie împotriva lui.

Sâmbătă, pe reţelele de socializare au apărut imagini în care un ofiţer mascat smulge un steag roşu şi alb din mâinile Ninei Baginskaya, o activistă în vârstă de 73 de ani, care a devenit o figură centrală a protestelor după ce s-a luptat cu poliţia luna trecută.

În filmări, poliţiştii sunt văzuţi cum o bagă pe bătrână în dubă, dar ulterior, presa locală a scris că a fost eliberată.

Protestatarii au folosit în mitingurile lor steagul roşu şi alb pe care Belarus l-a adoptat după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească versiunea sovietică patru ani mai târziu, scrie Reuters.

Şase jurnalişti au fost reţinuţi la mitingul de sâmbătă, dar au fost eliberaţi imediat, potrivit Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus.

Sursa : www.mediafax.ro