Ministrul britanic de Interne, demis după ce a intrat în conflict cu poliţia în contextul marşurilor pro-palestiniene

Rishi Sunak a demis-o pe Suella Braverman, ministrul de Interne al Marii Britanii, după o dispută aprigă legată de modul în care a fost supravegheat un marş pro-palestinian pe străzile din Londra.

Braverman a publicat săptămâna trecută un articol de opinie în ziarul The Times, care a creat un scandal în Marea Britanie, în care acuza poliţia că tratează manifestanţii pro-palestinieni mai favorabil decât naţionaliştii şi extrema dreaptă.

Un oficial al No.10 a declarat: "Rishi Sunak i-a cerut Suellei Braverman să părăsească guvernul, iar aceasta a acceptat".

Braverman este o figură populară în Partidul Conservator aflat la guvernare şi este cotată să candideze pentru funcţia de lider în cazul în care conservatorii, care sunt în urmă în sondaje, ar suferi o înfrângere sub conducerea lui Sunak la următoarele alegeri. Ieşirea sa înseamnă că Sunak va trebui acum să aleagă un nou ministru de interne şi să îşi remanieze cabinetul, scrie Politico.

Demiterea dramatică a lui Braverman vine după scenele violente care au avut loc sâmbătă la Londra.

Contramanifestanţii de extremă dreapta care au promis să protejeze monumentele comemorative de război de demonstraţia pro-palestiniană au intrat în conflict cu poliţia, în timp ce unii dintre cei care s-au desprins de demonstraţia principală s-au comportat, de asemenea, "într-un mod intimidant", potrivit unui comunicat al Poliţiei Metropolitane.

În urma demonstraţiei, Poliţia Metropolitană a afirmat într-un comunicat că "o săptămână de dezbateri intense despre proteste şi poliţie" a contribuit la "creşterea tensiunilor din comunitate", considerată o referire voalată la criticile lui Braverman la adresa forţelor de ordine.

Poliţia britanică este independentă din punct de vedere operaţional de guvern, iar Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a acuzat-o pe Braverman că şi-a "înjosit" funcţia, părând să pună la îndoială judecata ofiţerilor de rang înalt.

Sursa : www.mediafax.ro