Hipergrija părinţilor, nocivă pentru copii. Hiperprotectivitatea creşte riscul de a deveni victimele bullyingului

Autor: Anca Frumosu
Hipergrija părinţilor, nocivă pentru copii. Hiperprotectivitatea creşte riscul de a deveni victimele bullyingului

Copiii hiperprotejaţi au dificultăţi în a-şi atinge obiectivele. Părinţii hiperprotectori cresc copii care nu suportă eşecul. Copiii au nevoie să experimenteze conflictul fără intervenţia constantă a adultului. Hiperprotectivitatea creşte riscul copiilor de a deveni victimele bullyingului.

Sunt părinţi care, din dorinţa de a proteja cât mai mult copilul, pot cădea într-o capcană. Hiperprotectivitatea este o greşeală des întâlnită, mai ales la mamele care au copii mici. 

Specialiştii sunt însă de părere că grija exagerată proiectează adulţi anxioşi. Cati Călin este psiholog şi spune că este esenţial tipul mesajului pe care îl oferim atunci când intervenim în activităţile sale. 
 
„(n.r. Copilul) Va prelua aceste mesaje şi va ajunge să le creadă şi, în momentul în care va începe să creeze alte relaţii în viaţa lui, va avea la bază, nu sunt în stare, nu sunt suficient de bun, eu nu sunt cel care sa fie ales”, a spus Cati Călin, psiholog.
 
Nisipul din parc este un pericol, copiii ceilalţi devin inamici, iar profesorii care dau note mici au ceva personal cu copilulul. Sunt doar câteva dintre exemplele pe care le auzim în jur.
 
Părinţii hiperprotectori întâmpină dificultăţi în a tolera greşelile copiilor, iar aceştia devin propriii lor critici. 
 
Marian Ştas, expert în educaţie, spune că un astfel de comportament va duce la un dezechilibru emoţional al copilului.
 
„Daca nu se confruntă sau se lovesc de propriile lor limite, să învete să se julească, să plângă, să se călească, vor fi intotdeauna neadaptaţi, slabi şi atunci se vor confrunta cu dificultati imense pentru mai departe”, a declarat Marian Ştas, expert în educaţie.
 
Andreea Dinu este mamă şi ştie cât este de greu să scape de temerile pe care le are la orice pas. Este de părere însă că, în timp, părintele trebuie să conştientizeze că el este responsabil de încrederea şi curajul pe care le transmite copilului.
 
„Teoria o ştim foarte bine, dar este foarte greu cu practica pentru că este foarte greu să ne controlăm pe noi. Cred că de aici ar trebui să vină totul, cum să ne controlăm noi emoţiile şi atunci am şti mai uşor să gestionăm şi problemele sau provocările care ar apărea legate de copii”, a spus Andreea Dinu.