Furtul de paduri continua, in ciuda masurilor luate. Guvernul a aprobat modernizarea sistemului de urmarire a materialului lemnos

Defrisarile ilegale s-au inmultit alarmant in ultima vreme, spun activistii de mediu. In timp ce autoritatile erau ocupate sa combata pandemia, hotii de lemne au avut mana libera la taiat.

Iulian este padurar de 24 ani, la Ocolul Silvic Dabuleni. Pazeste 132 de hectare de padure aflata in proprietatea statului si spune ca nu poate sa le faca fata hotilor de lemne. Estimeaza ca, sub ochii lui, in ultimii ani, au fost defrisate ilegal intre 400 si 600 de hectare de padure,in aceasta zona. Hotii fura des, dar in cantitati mici, asa ca se aleg doar cu amenzi pe care nu le platesc.

,,Pe noi, aici, mai putin ne ajuta acel sistem SUMAL. Am 2 kilometri jumate din sudul cantonului pan-n nordul cantonului. Folosesc mai nou fierastraie electrice, drujbe alimentate pe acumulator electric, care nu produc zgomot", spune Iulian.

La insistentele activistilor, Guvernul a aprobat recent operationalizarea sistemului de urmarire a materialului lemnos. Activisul Antoniu Bumb spune ca avem harti satelitare, avem alerte care se pot realiza imediat ce o padure se taie ilegal, insa le avem doar teoretic. Totodata avem si posibilitatea sa urmarim prin GPS camioanele care ies din padure si merg in spre fabrici si tot teoretic avem puncte strategice de supraveghere prin camere video a transporturilor.

,,In acest moment nu exista decat ca intentie aceste lucruri minunate pe care tehnologia le poate aduce. S-a taiat si acum s-a taiat si inainte dintr-un simplu motiv pentru ca nu se supravegheaza electronic padurea. Speram ca tot ceea ce am cerut noi sa fie transparent pentru public prin Inspectorul Padurii. Este inutil ca un sistem modern cum speram sa fie noul SUMAL sa ofere informatii doar autoritatilor. Pentru ca nu putem sa avem incredere deplina in autoritati. Este nevoie ca societatea civila sa se poata implica si asta se poate face prin Inspectorul Padurii, care este o interfata pentru public", crede Antoniu Bumb,campaigner Declic.

Daca toate acestea ar fi implenentate, asa cum a promis acum Guvernul, ar transforma SUMAL-ul intr-un instrument eficient de urmarire a exploatarilor forestiere, spune activistul. Inca de anul trecut Ministrul Mediului a anuntat schimbari la acest sistem care urmareste defrisarile. Chiar si asa in 2019 s-au taiat peste 40 de milioane de metri cubi de lemn, din care jumatate a fost defrisat ilegal.

In acest moment in tara noastra sunt integistrate peste 6000 de firme care se ocupa de exploatarea lemnului.Numai anul trecut specialistii au evaluat un castig in valoare de 2,5 miliarde de euro in urma defrisarilor.Judetele in care s-a taiat cel mai mult in ultimii ani sunt Suceava, Harghita, Maramures si Cluj.

Sursa : www.mediafax.ro