"Extremiştii de stânga dau foc la oraş". Violenţe în Franţa din cauza creşterii vârstei de pensionare/ Partidele socialiste, conservatoare şi naţionaliste se opun guvernului liberal condus d

Preşedintele francez Emmanuel Macron a invocat o putere constituţionalăspecială pentru a impune o reformă controversată a pensiilor.

Reforma presupune creşterea vârstei de pensionare cu încă doi ani, de la 62 ani la 64 ani. Reforma lui Macron a provocat proteste majore în întreaga ţară.

Preşedintele francez a luat decizia la câteva minute înainte de votul programat la Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului francez şi este de aşteptat să scadă rapid încrederea populaţiei şi parlamentului în guvernul lui Macron, care este condus de premierul Élisabeth Borne, transmite France24.

Senatul, camera superioară a parlamentului, a adoptat legea în aceeaşi zi, dar guvernul a fost incert în privinţa votului din Adunarea Naţională.

Decizia poate inflama şi mai mult protestele şi grevele care au zguduit Franţa în ultimele luni şi poate da dreptul opoziţiei de a convoca imediat o moţiune.

Opoziţia, alcătuită din partide de extrema stânga ("Franţa nesupusă", Partidul Comunist Francez), dar şi din extrema dreaptă (Adunarea Naţională), a reacţionat cu furie la decizia lui Macron de a ignora votul din Adunarea Naţională după săptămâni de dezbateri cu privire la reforma pensiilor. Şi Partidul Socialist de centru stânga a condamnat decizia lui Macron.

Marine Le Pen, liderul partidului Adunarea Naţională, a denunţat mişcarea şi a declarat că va iniţia o moţiune de cenzură în parlament împotriva guvernului Borne.

Deputatul comunist Fabien Roussel a declarat că partidele de stânga din parlament pregătesc o moţiune.

"Mobilizarea va continua", a spus Roussel. "Această reformă trebuie suspendată".

Nici republicanii care sunt conservatori de centru dreapta nu sunt de acord cu reforma liberală a lui Macron, potrivit AP News.

Liderul partidului Republicanii, Eric Ciotti, a declarat că partidul său nu va "perpetua haosul" susţinând o moţiune împotriva guvernului Borne.

Dar unii dintre colegii săi conservatori care nu sunt de acord cu Macron ar putea vota individual împotriva creşterii vârstei de pensionare şi pentru demiterea guvernului Borne.

Aproximativ 500.000 de oameni au protestat miercuri şi joi împotriva proiectului de lege.Reforma pensiilor este o măsură centrală a viziunii liberale a lui Macron pentru a face economia franceză mai competitivă.

Sursa : www.mediafax.ro