COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...

Nici în cele mai urâte vise nu-mi închipuiam că se poate întâmpla aşa de repede să se confirme lipsa de empatie şi de multe altele, atât de imperios necesare, din discursul conducătorilor noştri de azi.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut miercuri, 1 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa, la finalul sedintei de evaluare si prezentare a masurilor de siguranta si ordine publica in contextul epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, chestor sef de politie Bogdan Despescu".

Am citat dintr-un comunicat al Presedintiei Romaniei.

Va marturisesc ca am asteptat cu interes maxim, justificat zic eu, sa aflu ce si cum cu siguranta si ordinea publica, care e situatia concreta, ce s-a hotarat in privinta asta, care-s concluziile, ce a mers, ce nu, ce masuri se vor lua.

Ceea ce am aflat, eu si noi toti, e ca stam bine cu amenzile, ne-am facut planul si ca cei care nu vor respecta legea, "ei bine, vor fi amendati pur si simplu". ( e un citat "pe bune" din declaratia de presa )

Amenzi ?!? Stati putin, ca n-am inteles... O fi de 1 Aprilie...

Daca amenzile sunt subiectul de discutie la un asemenea nivel, inseamna ca plutonierii adjutanti dintr-o sectie de militie de pe vremuri trebuie sa fie mandri. Iata ca activitatea lor de contabilizare a amenzilor isi dovedeste peste ani si regimuri politice, importanta...

Probabil, exista totusi o explicatie... Trebuie sa existe !

O fi aceea ca in Romania, numarul amenzilor e mai mare decat cel al testarilor pentru identificarea celor infectati...

OMS indeamna "testati, testati, testati", noi, mai cu mot, dar cu "cascheta", o ardem cu amenzile.

Scuze va rog, pentru ironie. Cred ca am exagerat, folosind-o.

De fapt, este de-a dreptul tragic ca alegatii de acest gen ne sunt destinate, date fiind conditiile.

Ca individ cu ceva cunostinte si experienta in domeniu, am simtit o puternica dezamagire. In ultimul timp, folosesc tot mai mult eufemismele. Probabil, din jena.

Oameni buni, ceea ce ar fi trebuit noi sa aflam dupa sedinta asta, ar fi fost circumscrise, in mare, urmatoarelor: - situatia operativa specifica, urmare a sosirii in tara a unui mare numar de romani traitori in Europa, in plina stare de urgenta; - starea infractionala; - masurile de intarire a sistemului de paza si patrulare in localitati; - masurile de crestere a capacitatii operative a politiei; - starea dotarii tehnice si logistice a politiei; - nevoile eventuale de personal suplimentar si modalitati de a-l asigura; - colaborarea cu celelalte institutii de forta si asigurarea cadrului operativ institutional; - capacitatea de interventie. Am mai argumentat in mai multe randuri ca nevoia noastra de lideri este nu numai fireasca, dar si absolut necesara.

Liderii sunt cei in spatele carora se incoloneaza oamenii fara a li se cere explicit.

Sunt cei al caror mesaj n-are nevoie de multe cuvinte, pentru ca el da impuls vibratiei intime pozitive, angajante, a individului.

Sursa : www.mediafax.ro