COMENTARIU Valeriu Suhan DNA in depresie ? Eu, nu cred

Domnul Crin Bologa, procurorul sef al DNA afirma explicit intr-un interviu, ca procurorii DNA si-au pierdut entuziasmul si sunt dezamagiti. Din cauza asta,"intr-adevar, in ultima perioada activitatea DNA a avut de suferit" mai spune domnia sa.

Dezamagirea si pierderea entuziasmului ar fi determinate de faptul ca infractiunea de abuz in serviciu a fost dezincriminata in parte iar tentativa de abuz in serviciu in totalitate, urmare a deciziilor CCR si ca urmare "mai multe dosare au ajuns sa fie clasate", adica 800 de dosare "cu prejudicii de sute de milioane de Euro".

Activitatea DNA a mai avut de suferit si "din cauza atacurilor unor persoane cercetate sau condamnate.... lansate atat impotriva Directiei, cat si impotriva procurorilor, in mod individual", aflam de la procurorul sef al DNA.

Mai voalat, ne aminteste ca "celelalte institutii n-au excelat in a sprijini lupta impotriva coruptiei", dar si ca s-au impus conditii mai stricte de accedere a procurorilor in institutie, adica s-a marit pragul de vechime minim necesar.

Declaratiile domnului procuror sef imi par cel putin, nepotrivite. Domnia sa, constient sau nu, ii infantilizeaza pe subordonati, ii prezinta ca fiinte labile, cu un echilibru emotional precar.

In opinia mea, e total nedrept ! Cunosc cativa procurori DNA si personalitatea acestora nu se potriveste deloc imaginii induse de domnul Bologa.

Oamenii din DNA, cel putin in parte, sunt niste profesionisti ai dreptului, cu caracter si personalitate demne de respect.

Dar, dandu-i credit domnului procuror sef, daca ar fi asa cum sustine, ar fi dezamagitor pentru noi.

Eu ma intreb, asa din principiu, ce legatura poate exista intre "dezamagirea" procurorilor si procesul legislativ.

Mecanismul "check & balance" propriu democratiilor care se respecta, asigura fara doar si poate, solutia fireasca combaterii oricarui stres in materie. Legislativul legifereaza, procurorii si justitia aplica legea. Punct.

Daca vrei sa aplici ceea ce tot tu vrei sa influentezi a se legifera sau a nu se legifera, "check & balance" ramane un soi de n-ar mai fi.

O discutie aplicata, echilibrata, in interesul societatii, in domeniul justitiei a fost si continua sa fie virusata de imixtiunea politicului. Masuri si solutii firesti devin controversate urmare a manifestarii intereselor stramte, egoiste, dar si stupide, ale politicienilor. Cei mai multi sunt neaveniti in materie, dar se exprima cu o siguranta ce contrasteaza cu competenta lor inexistenta. Demagogie si fanfaronada.

Au mai intervenit prin media "specialisti" de conjunctura si s-a ales praful.

E adevarat insa, ca si oameni din sistem s-au complacut si chiar s-au implicat.

Jocuri marunte si interese meschine.

Punerea in discutie a dezincriminarii tentativei la abuz in serviciu, este sper, doar o confuzie, o greseala involuntara sau mai grav, un atac fara temei la CCR.

Tentativa, in general, este o incercare nereusita, nu poate cauza prejudiciu. Ca urmare, nu inteleg de unde acele sute de milioane de Euro evocate.

Sigur, altceva este atunci cand avem in vedere infractiuni de omor, talharie, furt si altele asemenea. Gradul lor de pericol social implica raspunderea penala inclusiv in faza de tentativa.

Dar, chestia cu lipsa de entuziasm si dezamagirea este cu adevarat, naucitoare. Pai, entuziasm ii trebuie unui anchetator ?!

In general, entuziasmul reprezinta o stare afectiva care presupune exaltare, frenezie, patos. Patosul entuziast in meseria asta, provoaca daune iremediabile. Materialul de lucru al procurorilor e reprezentat de viata oamenilor si orice excese, conduc la dezechilibru si nedreptati tragice.

Avem dealtfel, exemple revoltatoare in materia asta, cand procurori "entuziasti" dar dedati "paradelii" au frant destine intr-un mod vinovat. Responsabilitatea anchetatorilor in general vorbind, este imensa si tocmai din acest motiv nu e deloc usor s-o porti.

Unui anchetator ii trebuie tarie si nu entuziasm, cunoastere si nu patos, echilibru si nu frenezie.

Nu comentez deloc referirile la cresterea exigentei in ceea ce priveste accederea procurorilor in DNA. Evident, e inutil.

De multe ori, vorbele lasa urme dureroase si masura lor ar trebui sa ne fie cunoscuta.

Sursa : www.mediafax.ro