COMENTARIU Valeriu Suhan Degetul erect

Am mai spus-o, dar sunt nevoit s-o repet, suntem ca-n filmele cu proşti. Starea de urgenţă care a fost instituită acum două luni a expirat de drept azi-noapte, iar de azi până Luni, ne-am fi aflat într-o sincopă absolut stupidă.

Intre timp, s-a adoptat OUG care ne-a scos, oarecum, din penibil.

Motivul e ca guvernul a trimis legea starii de alerta mult prea tarziu in Parlament, adica acum trei zile, asa incat pe "repede inainte" legea a fost dezbatuta si a urmat cursul birocratic, care a durat atat cat trebuia, absolut legal si previzibil, generand sincopa asta peste weekend.

Nu a fost tot atat de previzibil si pentru guvern, din pacate.

In astea doua luni de cand suntem sub autoritatea starii de urgenta, nimeni dintre cei care ne conduc nu s-a gandit deloc, la eventualitatea starii de alerta, desi ar fi fost absolut firesc.

Chiar si in ultimele doua saptamani, de cand Presedintele a anuntat ca nu va mai prelungi starea aia de urgenta, acelasi nimeni "a dat-o de garduri". Adica, s-a trezit mult prea tarziu si, cu greu, s-a facut ca lucreaza dar, inevitabil, a dat chix.

In Parlament, un deputat al carui nume il stiu, dar n-as vrea sa-l fac public pentru ca ar trebui sa-l insotesc de epitete pe care totusi vreau sa le evit, a propus nici mai mult nici mai putin decat s-o dam dracu' de Constitutie.

Concret, el a zis ca ce daca in cartulia aia numita Constitutie zice altfel, de fapt exact invers, el propune ca legea aia cu starea de alerta sa intre in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Asta, ca sa acopere cumva, chiar daca printr-un abuz extraordinar, sincopa aia de trei zile.

Ca sa fie clar pentru toata lumea, art. 78 din Constitutie zice: "Legea se publica in Monitorul oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei."

Ei si, ne-a zis domnul acela, ce daca ?! Ciocu' mic, ca noi suntem la putere.

Amendamentele care au fost propuse si adoptate in Parlament sunt salutare.

Cateva dintre prevederile cuprinse in proiectul guvernului erau de-a dreptul infricosatoare.

De exemplu, starea asta de alerta nu avea prevazuta nici o limita in timp, putea sa dureze pana cand am fi uitat de noi insine si ne-am fi inecat in restrictii sau, eventual, pana la alegeri, cine stie.

Un alt exemplu elocvent este acela ca s-a eliminat posibilitatea, mana cereasca pentru unii, achizitiilor publice prin negociere directa, fara publicarea prealabila a anuntului. Boierie curata !

Pentru mine, ca observator avizat as zice, (nu trageti....) al evolutiilor in ceea ce priveste siguranta cetateanului, aceste manevre cu evident iz politic, ma ingrijoreaza.

Nu sunt deloc adeptul unei atitudini relaxate atunci cand vine vorba de ordine si cred in valorile ei. Cred ca e nevoie de disciplina si rigoare in combaterea unei pandemii, iar noi suntem din plin in aceasta situatie, resimtim aceasta nevoie.

Nu sunt deloc incredintat ca oamenii astia care ne reprezinta si ne conduc, constientizeaza temerea pe care ne-o induc, prin rationamentele si actiunile lor motivate si determinate exclusiv, politic.

Dincolo de politica, suntem noi, cei cu adevarat importanti, cetatenii platitori de taxe si impozite, cei care muncim dar si gandim.

E atata densitate de ipocrizie, minciuna, incompetenta, rea-vointa si dusmanie care ne sufoca de prea mult timp deja, incat orice referire la cetatean si siguranta sa este maculata, terfelita, aruncata in derizoriul plamadit din indiferenta, incultura de toate felurile si lipsa de empatie.

"Sefii" tarii asteia ne datoreaza cu mult mai mult decat cele doua zile pe care le-au acordat dezbaterii legii privind starea de alerta, pentru ca la mijloc sunt libertatea si drepturile noastre.

Practic, ne datoreaza propria lor existenta, vremelnica e adevarat, in pozitiile de unde se incrunta la noi, scrasnesc strivind vorbele si ne ameninta cu degetul erect. Asa li s-o parea lor ca sunt mai autoritari.

Daca ne-ar fi cunoscut mai bine, ar fi stiut ca nu prea exista gest care sa ne scoata din sarite mai tare.

Sursa : www.mediafax.ro