COMENTARIU Valeriu Suhan De la democratia "originala" la democratia "mea"

Cand am auzit prima data din gura domnului Ion Iliescu sintagma "democratie originala", m-am gandit precum domnul Petre Roman, ca asta suna ca dracu'.

Atunci, in zorii democratiei noastre contemporane, mi s-a parut ca zicerea domnului Iliescu este de rau augur. Cum adica, democratie originala ?!

Ok, de la Churchill incoace am auzit cu totii ca democratia este cea mai proasta forma de organizare a societatii, dar din pacate, omenirea nu cunoaste alta mai buna. (citat aproximativ dar exact, ca sens).

Dar, originala ?! Cum adica, poate fi o democratie originala ? In ce ar consta originalitatea ei ?

Ulterior, am vazut. Mineriadele, cavalcade in iad, ne-au aruncat brusc, in coada Europei, o adevarata rusine, un stigmat de care n-am scapat nici acum.

Din eroii Europei care am platit cu sange libertatea pe care ne-o doream, am ajuns paria ei, niste proscrisi. Si asta are repercusiuni acum, cand vorbim.

In numele "conceptului" de originalitate a democratiei, care ne-a fost impus cu forta manipularii maselor, s-a impus o alta sintagma, aceea a "omului de bine". Ne-a iesit pe nas si asta.

Ulterior, "capitalismul de cumetrie" a facut voga si nici de asta n-am scapat. Uitati-va cu atentie in jur si o sa-i simtiti prezenta la tot pasul. E adevarat, el a evoluat devenind trans-partinic.

Ei cu ai nostri, noi cu ai lor, gata, s-a pus de o combinatie continua pe care jocul democratic o stimuleaza cu frenezie, inconstienta si ipocrizie nu numai politice.

Acum, de la guvernul "meu" s-a trecut in pas vioi, la o alta etapa.

Nu mai e suficient guvernul "meu". Acum, nu se mai poate altfel, pentru binele tarii neindoios, iar institutiile statului trebuie sa fie croite dupa propria, exclusiva conceptie, de fapt dupa propriile interese, ale celor care ne conduc. Vremelnic, dar nu conteaza.

Interesele proprii au trecut in fata celor de grup, caci despre interesele tarii, ele au devenit desuete in contextul globalizarii, asa cum e ea inteleasa la varful statului.

E adevarat, nu de ieri, de azi, ci de cativa ani, statul a devenit o marioneta in mana unor papusari verosi, fie din interior, fie din exterior.

Si totul se desfasoara senin dar tamp, nu numai cu lipsa de viziune pentru tara asta, dar cu o vocatie anti-democratica uluitoare.

Am auzit cu totii ca trebuie neaparat modificata Constitutia, in sensul ajustarii atributiunilor Curtii Constitutionale.

Asta, pentru ca institutia aceasta fundamentala a indraznit sa amendeze prostiile actelor puterii executive care, nu-i asa, e infailibila, ea le stie pe toate. Stie inclusiv, ce vrem noi.

Curtea a zis de acum doua saptamani ca e anti-constitutional sa privezi de libertate inclusiv pe cei infectati cu nenorocitul asta de virus, daca nu ai o lege in acest sens.

Absolut firesc intr-un stat ce se doreste a fi democratic si care pune inaintea a orice, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, ca de-aia se numeste democratie si nu autocratie.

Atat Presedintele cat si Prim-ministrul, au sarit imediat la cap si au zis ca aceasta Curte si-a depasit atributiunile. Mai mult, Prim-ministrul a plusat, recomandand cetatenilor sa nu respecte hotararea aceleiasi Curti.

Lasa ca cetatenii nu au a respecta acele hotarari, pentru simplul motiv ca nu li se adreseaza, ele sunt destinate institutiilor statului, tocmai pentru a respecta drepturile cetatenilor.

Revoltator este ca cele mai inalte instante in stat, nu cunosc sau nu vor sa cunoasca regulile de baza ale democratiei, scopul sau primordial, cetateanul si drepturile sale.

Cu riscul sa fiu considerat a avea idei putine dar fixe, reamintesc faptul ca in continuare, statul roman a suspendat respectarea Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. De ce ? Pentru ca asa a vrut guvernul ! Ne-a dat vreo explicatie ? Nu ! De ce ? Pentru ca il doare la basca !

Eu cred ca am trecut la faza "democratia mea originala".

Si nu e doar un joc de cuvinte....

Sursa : www.mediafax.ro