COMENTARIU Valeriu Suhan Cum sa-ti dai cu tesla-n dinti

Fotografia cu cativa ministri in frunte cu prim-ministrul, la un "pahar de vorba" in sediul Executivului, va este desigur, cunoscuta. Ocazia ei de asemenea, o mica agapa, de ziua domnului Ludovic Orban. Stropita cu "Lagavulin". Bun, dealtfel.

Poza a facut trafic intens pe internet si a incins spiritele obosite de restrictii, reguli aiurite, amenzi si nu in ultimul rand de noua "filozofie" de viata reprezentata de sanitarismul puternic imbratisat de "ingrijoratii" de soarta noastra. Nu-i mai numesc, ca-i stiti.

Marturisesc si sper sa nu ma injure prea multi, dar eu nu consider faptul in sine, ca prim-ministrul, de ziua domniei-sale, i-a invitat pe cativa dintre colaboratori la un pahar de bautura. Chiar si in sediul guvernului. Mi se pare normal. Nu se poate spune ca au facut vreun chiolhan.

Nici faptul ca domnul Ludovic Orban a fost "imortalizat" fumand acolo, in cladirea guvernului, desi e interzis, nu mi se pare un motiv suficient pentru a justifica valul de "urari de bine" care i-au fost adresate.

Bineinteles, ca in contextul dat, cu covidu' pe cap, adunarea la "sprit" si tigari, e nepotrivita si merita un cartonas galben. Asta e incontestabil. Dupa cum, faptul ca si-au dat cu tesla-n dinti, iarasi e cat se poate de adevarat. Asta insa, e treaba lor.

Am mai constatat cu totii cred, ca o alta preocupare e legata de autorul datului "in fapt", adica cine a facut fotografia si cine a difuzat-o.

De aici, o problema "majora", chestiunea delatiunii la romani. Eu unul, nu cred ca delatiunea ar fi o preocupare mai mare la noi decat la altii. Istoria altora e si ea plina de tradari, mai odioase decat ale noastre. Cred ca tradarea e originar, globalizata. Noi avem un alt obicei prost, ca un ritual national, sa ne autocriticam excesiv.

In toata tevatura asta, eu vad o mare problema in cu totul altceva, desi e adevarat, e legata tot de imprejurarea cu lagavulinu' combinata cu covidu'.

Am remarcat privind fotografia, o evidenta stare de relaxare si nepasare pe chipurile si in atitudinea participantilor. Era ca si cum nu ar fi deloc ingrijorati ca s-ar putea infecta, data fiind lipsa "masurilor de protectie".

Un soi de "jemanfisism" emana din fotografia aia, ceea ce nu numai ca m-a intrigat, dar m-a pus serios pe ganduri ba chiar, m-a enervat.

M-am intrebat ce-o fi cu atitudinea asta, de unde vine, o fi curaj, ignoranta sau pur si simplu, oamenii n-au nici o treaba, se simt ca si cum virusul asta nici n-ar exista, sau ce Doamne iarta-ma, o fi la mijloc.

Despre curaj, l-am eliminat repede, ignoranta, la fel. Ar mai ramane ce stiu oamenii astia de sunt asa de relaxati si atat de pe fata, lipsiti de orice preocupare de a se proteja. Nu mai aveau deloc morga aia stupida, accentuata de masca pe care o purtau ostentativ, dar bineinteles, in scop educativ-instructiv.

Pai, nu ne-au impuiat capul cu masurile de protectie cuprinse intr-un noian de acte normative, care mai de care mai aducatoare de grija, frica, deznadejde, chiar ? Ca ele sunt si aiuritoare, nu mai vorbesc...

Nu sunt ei cei care ne-au pus botnita la propriu dar si la figurat, ca am ajuns sa ne fie frica nu numai de cei cu care ne intalnim ca nu cumva sa ne atingem dar si de noi insine, sa pastram distanta sociala (asta, chiar e o tampenie), sa nu mai intram in biserica, sa stam ascunsi in case, sa lasam munca si sa ne-apucam de table si septic ca au ei grija de noi ?!

Ba da ! Si-atunci ?! Care-i treaba ?! Nici ei nu cred in utilitatea, eficienta, "masurilor de protectie" ?!

E o psihoza care a ajuns sa ne domine pe multi dintre noi, iar lucrul asta va trebui odata si-odata, analizat si sanctionat, cumva.

Ni se spune ca au trebuit sa ne protejeze si ne-au protejat de ne-au suspendat drepturile fundamentale si nici pana acum nu ni le-au restituit, desi starea de urgenta s-a terminat cam demult.

Lipsa de empatie, maniera discretionara de abordare, scrasnita, amenintatoare, generata de exercitiul abuziv al puterii, sunt ceea ce am resimtit si lucrul asta n-ar trebui lasat fara explicatii.

Acum, cica impricinatii s-au autodenuntat pentru contraventiile savarsite. N-am mai auzit de autodenunt in materia contraventiilor. Original !

Asta e maxima ! Demagogie in forma pura !

Lagavulinu' ma-sii de treaba...

Sursa : www.mediafax.ro