COMENTARIU Marius Oprea Corectitudinea politica, o politie a gindirii care rescrie istoria. Rescrierea istoriei e primul pas spre dictatura

E de înţeles ca moartea violentă a unui om să fie atît deplînsă, cît şi pedepsită. Dar ea să ajungă să rescrie istoria prin prisma corectitudinii politice, numai pentru că el era afro-american şi străbunii săi au fost aduşi ca sclavi pe plantaţiile Sudului american, asta deja depăşeşte orice limită.

Nici nu mai este nevoie de o "politie a gindirii" ca in "1984", romanul lui George Orwell (care se va afla si el cu siguranta pe lista neagra, daca nu se afla deja), pentru ca, de teama incriminarii ca rasisti, xenofobi, intoleranti s.a.m.d., autocenzura functioneaza deja mult mai eficient. Reteaua HBO a retras de pe site-ul sau filmul clasic "Pe aripile vintului", pentru ca opera cinematografica ar leza sensibilitatea celor al caror trecut tragic in sclavie este prezentat idilic si edulcorat. Nu s-a tinut seama de faptul ca in 1938, la premiera filmului, a fost decernat pentru prima data Oscarul pentru un rol secundar unei acrite afro-americane, care a interpretat-o pe slujnica lui Scarlett O'Hara. Nu sint singurele capodopere "expuse". La Hollywood s-a propus mai demult ca "Alba ca zapada" sa fie interzisa, pentru ca sarutul printului prin care o trezeste pe aceasta din somnul vrajit este "neconsensual", iar o alta capodopera a casei Walt Disney, "Cenusareasa" ar avea un mesaj pervers: ,,asteapta ca un tip bogat sa o salveze. Gresit! Salveaza-te singura!", sustine actrita care a propus scoaterea desenului animat de pe ecrane.

Corectitudinea politica isi doreste sa elimine total discriminarile. Dar natura insasi este discriminatorie. Asta, se pare, nu conteaza, iar inlaturarea discriminarii cu orice pret ia uneori forme aberante. La noi, in Romania, la Scoala de agenti de politie din Cimpina se admit cadidati in functie de inaltime. Pentru inscrierea la examenul de admitere la Scoala de politie "Vasile Lascar", candidatii trebuie sa aiba o inaltime minima de 165 de centimetri fetele si de 170 de centimetri, baietii. O candidata din Arges a facut plingere la Consiliul National pentru Cmaterea Discriminarii, dupa ce nu a indeplinit acest criteriu, aprobat prin ordin al ministrului de Interne. Colegiul director al CNCD a stabilit, cu unanimitate de voturi, ca a conditiona inscrierea la examenul de admitere la Scoala de politisti in functie de inaltimea candidatului constituie o fapta de discriminare si a sanctionat Ministerul Afacerilor Intene, cu o amenda de 1.000 de lei. Cum ne vor proteja in fata infractorilor politisti de un metru jumate si chiar mai putin, ramine de vazut; nici nu conteaza, atita vreme cit ei sint selectati nediscriminatoriu, "corect politic".

De ceva vreme, acest imperativ care impune noi standarde comportamentale s-a extins, cum am aratat, de la formule de adresare si tratament al celor minoritari etnic, sexual sau pentru persoanele cu handicap, la o forma de cenzura a actului cultural si a patrimoniului creatiei omenirii din trecut. Practic, din perspectiva corectitudinii politice, nicio opera literara sau cinematografica nu este imuabila, nu mai prezinta garantia ca transimte un mesaj care este "in regula". Literatura si cinematografia sint in prezent cele mai vulnerabile la supunerea cenzurarii lor, in functie de rigorile acestei corectitudini politice, dar este doar un inceput. Si Iisus Cristos a fost cenzurat. Postul de televiziunea renuntat la utilizarea termenilorBefore Christ (BC)siAnno Domini (AD), pentru ca i-ar putea leza pe cei cu altadecit cea, cu termenii 'inaintea erei noastre" si "era noastra", pe care ii folosea si profesorul meu de istorie, in anii comunismului. are si el in vedere inlocuirea termenilor care indica starea civila a unei femei (Miss si Mrs in engleza, Madame si Mademoiselle din franceza, Frau si Fraulein din germana precum si Senora si Senorita din spaniola), spre a nu ofensa domnisoarele batrine. Si aceastea nu sint glume.

Modificarea vocabularului este primul semn al impunerii unei noi orinduriri. Revolutia franceza a introdus termenul de cetatean, in vreme ce nobilii, exponentii "vechiului regim" erau decapitati, in numele egalitatii si fraternitatii. Revolutia bolsevica a instaurat totalitarismul si a bagat milioane de oameni in lagare, in timp ce se adresa membrilor de partid cu "tovarasi", iar restului oamenilor cu "cetatean", formula preluata de la francezi. Asa cum indica si acest fapt, corectitudinea politica are radacini neomarxiste. Ea este fundamentata ideologic pe lucrarile filozofilor "scolii de la Frankfurt" (Herbert Marcuse, Theodor Adorno si Erich Fromm) si a fost impusa ca practica insitutionala de generatia revoltelor studentesti din lumea capitalista, de la finele anilor '60, puternic contaminate inclusiv de Maoism, forma asiatica, mult mai radicala a si brutala a marxismului clasic. Acum, acea generatie e parte a establishmentului politic si cultural si are putere de decizie, deci stabileste aceste noi "norme", care impun un comunism comportamental, rigori egalitariste si modifica limbajul curent.

In aceste noi conditii, nici nu mai e necesara o "politie politica", pentru identificarea "dusmanului de clasa". El se autodemasca imediat, dupa primele cuvinte, apoi ceea ce a citit, ceea ce ii place il poate plasa imediat in rindurile celor care "practica discriminarea". Sanctiunile care decurg de aici sint drastice. Ele incep cu pierderea locului de munca, urmeaza actionarea in justitiei si se incheie cu marginalizarea sociala. Ne asteapa deci, din perspectiva corectitudinii politice care a luat avint peste tot, sub presiunea miscarilor sociale din Statele Unite, extinse si in Europa occidentala (exact ca in 1968), "vremuri interesante". Formula e in ghilimele pentru ca apartine liderului comunist chinez Deng Xiaoping. In plina revolutie culturala maoista, el a fost intrebat la ce se asteapta de la aceasta. Prudent, a raspuns: "traim vremuri interesante". Si a adaugat apoi: "dar sa te fereasca Dumnezeu sa traiesti vremuri interesante". Asa a fost. Si-a petrecut urmatorii ani mai intii intr-un lagar si apoi la munca cimpului, intr-un sat chinez, unde a fost supus unei riguroase actiuni de "reeducare". Nu gindise corect, din punct de vedere politic. E ceea ar trebui, si nu doar teoretic, dupa artizanii corectitudinii politice, sa ne astepte pe toti cei care refuzam sa o facem si gindim dupa cum ne taie capul.

Sursa : www.mediafax.ro