Acte de identitate în regim de urgenţă pentru victimele traficului de persoane

Senatul a adoptat miercuri o iniţiativă legislativă a USR care vine în sprijinul victimelor traficului internaţional de persoane, astfel încât persoanele forţate să presteze muncă sexuală sau să practice cerşetoria să nu mai fie sancţionate şi să obţină rapid acte de identitate.

Accesul imediat la servicii de asistenţă şi protecţie pentru victimele traficului de persoane depinde de deţinerea unor acte de identitate, arată USR. Multe dintre victime nu mai au însă actele de identitate pentru că le-au fost confiscate de către traficanţi.

„Iniţiativa prevede trei măsuri importante - conferirea dreptului de a avea orice tip de act de identitate; eliberarea actelor de identitate mult mai rapid, în maximum 15 zile faţă de 30 de zile în prezent; şi posibilitatea ca domiciliul declarat să fie sediul unui birou de avocatură ori al unei organizaţii neguvernamentale, scutind astfel victimele de a se mai deplasa în localităţile de origine unde pot activa reţelele care le-au traficat. Astfel, prin aceste măsuri, victimele care au rămas fără documente din cauza traficanţilor vor putea avea acces imediat la toate serviciile de asistenţă şi protecţie de care au nevoie”, a spus senatorul Radu Mihail, luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din plen.

Iniţiativa USR transpune în legislaţia naţională normele europene în domeniul combaterii traficului de persoane, în contextul în care România este principala ţară-sursă din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte victimele traficului sexual, conform raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii din anul 2021.

Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă a senatorilor Silvia Dinică şi Radu Mihail şi a deputatului Iulian Lorincz urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa : www.mediafax.ro