Războiul din Ucraina, ziua 272. Jumătate din sistemul energetic al Ucrainei este afectat/ Ruşii continuă să distrugă infrastructura critică / Nu sunt probleme de securitate nucleară la Zaporoj

UPDATE 09:00 Mass-media: Nu există probleme de securitate nucleară în Zaporojie

„Fără probleme imediate de securitate nucleară la uzina Zaporojie, în ciuda bombardamentelor”. Ştirea a fost dată de The Kyiv Independent, explicând că experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au constatat că, în ciuda atacurilor suferite în weekend, „echipamentele-cheie au rămas intacte”.

UPDATE 08:00 Nou raid rusesc asupra Hersonului, un mort şi 4 răniţi

Cel puţin o persoană a murit şi alte patru au fost rănite într-un raid rusesc asupra oraşului proaspăt eliberat Herson şi a satului Antonivka, din apropiere. Şeful adjunct al biroului prezidenţial ucrainean, Kirilo Timoşenko, a relatat pe Telegram, citat de Ukrainska pravda.

UPDATE 07:30 Ucrainenii îşi ascund ingenios tancurile de dronele ruşilor

UPDATE 07:00 Vereşciuk: Locuitorii din Herson au fost evacuaţi

Locuitorilor din Kherson li se oferă să evacueze pentru iarnă. „Ţinând cont de situaţia dificilă de securitate din oraş şi de problemele cu infrastructura, este posibilă evacuarea pentru perioada de iarnă în regiuni mai sigure ale ţării. Guvernul oferă evacuarea gratuită în Krivoi Rog, Mikolaiv şi Odesa, cu un posibil transfer suplimentar în Regiunea Kirovohrad, Regiunea Hmelniţki sau regiunile de vest ale Ucrainei”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk. Rezidenţii evacuaţi vor primi gratuit cazare la adăpost, asistenţă umanitară, hrană şi asistenţă medicală.

UPDATE 03:00AIEA: Nu există îngrijorări în privinţa menţinerii nivelului de securitate la centrala nucleară Zaporojie, în ciuda bombardamentelor severe

Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au descoperit că, în ciuda unui nivel ridicat de bombardamente la centrala nucleară Zaporojie în weekend, echipamentele cheie au rămas intacte şi nu au existat probleme imediate privind siguranţa nucleară.

UPDATE 01:00 Polonia face apel la decizia curţii de a anula o amendă impusă Gazprom pentru construirea gazoductului Nord Stream 2

Autoritatea pentru protecţia consumatorului din Polonia vrea ca toate firmele implicate în proiect să plătească pentru subjugarea energetică forţată comisă cu bună ştiinţă de Rusia.

Rezumatul zilei

  • Oraşele mari ucrainene se confruntă cu tot mai dese pierderi de energie. Guvernul a luat decizia să raţionalizeze resursele ramase. Cel mai grav sunt afectate gospodăriile care nu au curent, apă şi lumină.
  • Rusia lansează constant baraje de artilerie pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene.
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a făcut un apel către NATO în care le-a solicitat sprijinul în apărarea centralei nucleare Zporojie, aflată sub controlul ruşilor. Preşedintele ucrainean se teme că ruşii ar putea produce un accident intenţionat şi scenariul Cernobîl s-ar putea repeta.

Sursa : www.mediafax.ro