Pericol de inundaţii ministrul Mediului a convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos a convocat sâmbătă Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), ca urmare a avertizărilor hidrologilor şi meteorologilor privind pericolul de inundaţii din mai multe zone ale ţării.

Şedinţa a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de tipul cod galben şi cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M), dar şi a prognozelor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos a dispus „intensificarea monitorizării cursurilor de apă şi pregătirea, în teren, a formaţiilor de intervenţie ale Administraţiilor Bazinale de Apă şi ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor”.

„Populaţia trebuie să fie atentă la avertizările emise de autorităţi, iar echipele ANAR trebuie să fie pregătite pentru intervenţie, cu mijloace şi utilaje. La ora 12.30 vom avea un centralizator care să cuprindă toate echipele şi utilajele
pregătite pentru intervenţii astfel încât, în fiecare zonă unde pot apărea probleme, să fim pregătiţi de acţiune”, a declarat ministrul Mediului.

Autorităţilor locale li s-a recomandat să respecte indicaţiile IGSU şi IJSU şi să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice.

Codul galben de inundaţii este valabil până duminică la miezul nopţii, iar cel portocaliu va expira duminică, la ora 14.00. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce, cu probabilitate şi intensitate mai mare, pe unele râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt, au stabilit specialiştii.

Sursa : www.mediafax.ro