Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă România adoptă măsuri de protecţie în imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o Hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetăţenilor români aflaţi în zona de graniţă cu Ucraina, în urma evenimentelele recente înregistrate.

Potrivit DSU, hotararea ţine cont de evenimentele recente înregistrate şi de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente şi repetate asupra porturilor ucrainene Reni si Ismail, aflate în imediata apropiere a graniţelor cu România.

„Se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei, se arată în hotărâre.

Conform acestia, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare. De asemenea, Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite astfel de zone asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei.

Hotărârea precizează că MApN va edifica spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

„În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu
privire la zona specifică potenţial a fi afectată. În zonele comunicate conform alin. 1, se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul Ro-Alert şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale. În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare”, se mai arată în hotărâre.

Sursa : www.mediafax.ro