03 nov 2023 - Mediu

Un om de ştiinţă avertizează că încălzirea globală se accelerează. Unii experţi spun că afirmaţiile lui sunt exagerate

James Hansen, un celebru om de ştiinţă în domeniul climatologiei, cunoscut pentru avertismentele sale timpurii privind schimbările climatice, a tras un semnal de alarmă, susţinând că temperatura globală creşte constant, se accelerează în mod periculos şi mult mai rapid decât se credea anterior, conform unui studiu pe care alţi oameni de ştiinţă îl contestă şi îl consideră exagerat, transmite Associated Press News.

În studiu, fostul şef al climatologilor de la NASA, care, de la plecarea sa de la Agenţia Spaţială Americană, a devenit un protestatar de frunte împotriva utilizării combustibililor fosili, responsabili de schimbările climatice, a dezvăluit că rata încălzirii globale a crescut cu 50% începând cu anul 2010. Cercetătorul atribuie această accelerare alarmantă reducţiei particulelor atmosferice care, în mod obişnuit, reflectă energia solară înapoi în spaţiu, ca urmare a eforturilor de reducere a poluării iar pierderea acestor particule ar înseamna diminuarea efectului de răcire pe care îl oferă acestea.

Cercetarea lui Hansen contrazice predicţiile Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC). În timp ce IPCC îşi propune să limiteze încălzirea globală la maximum 1,5 grade Celsius (2.7 grade Fahrenheit) peste nivelurile preindustriale, Hansen crede că acest obiectiv este practic inaccesibil. Acesta susţine că şi ţinta de 2 grade Celsius (3.6 grade Fahrenheit) este în pericol. Importanţa acestei dezbateri constă în faptul că temperaturile globale mai ridicate duc la evenimente meteo extreme mai frecvente şi mai severe.

Deşi descoperirile lui Hansen au atras atenţia, acestea au stârnit şi controverse. Unii oameni de ştiinţă ai climei au criticat studiul pentru percepţia sa de a avea un nivel redus de adâncime analitică şi pentru lipsa de consistenţă, sugerând că ar putea fi mai mult îndreptat către influenţarea factorilor de decizie decât către comunitatea ştiinţifică. Alţii susţin că datele climatologice actuale subliniază deja gravitatea problemei.

Cu toate dezbaterile care înconjoară cercetarea lui Hansen, datele de la Administraţia Naţională pentru Ocean şi Atmosferă (NOAA) susţin afirmaţiile sale. În perioada 1970 - 2010, Pământul s-a încălzit cu o rată de 0,18 grade Celsius per deceniu. Conform lui Hansen, această rată a crescut la cel puţin 0,27 grade Celsius pe deceniu după 2010, ceea ce se aliniază cu rata observată efectiv începând din Septembrie 2010, potrivit datelor NOAA.

În plus, estimarea ridicată a lui Hansen privind sensibilitatea climatică, care măsoară creşterea temperaturilor globale atunci când nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă se dublează, a atras atenţia. Acesta plasează sensibilitatea climatică la 4,8 grade Celsius, în timp ce IPCC oferă un interval între 2 şi 5 grade Celsius, cu un punct de mijloc de 3 grade. Această discrepanţă rezultă din cercetări recente care pun la îndoială calculele anterioare bazate pe date fosile şi marcaje biologice.

În timp ce lucrarea lui Hansen a stârnit controverse, acesta sugerează că schimbările climatice ar putea avansa mai rapid decât s-a anticipat anterior, impunând acţiuni urgente şi agresive pentru a atenua impactul devastator.

Sursa : www.mediafax.ro