08 nov 2023 - Mediu

Transportul gazelor naturale din SUA către Europa a crescut nivelul poluării

Emisiile de dioxid de carbon provenite de la instalaţiile de gaz natural lichefiat din SUA au sărit la 18 milioane de tone pe an. Au crescut cu 81% din 2019, iar volumul de gaze cu efect de seră este echivalent cu cel produs de câteva mari centrale pe cărbune, potrivit datelor guvernului SUA.

Acestea ar putea să se dubleze până la 45 de milioane de tone pe an până la sfârşitul deceniului, pe măsură ce noi instalaţii vor fi puse în funcţiune, potrivit proiecţiilor companiilor furnizate Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA şi Comisiei Federale de Reglementare a Energiei, scrie Reuters.

Cifrele şi previziunile privind emisiile, care nu au fost raportate anterior, reflectă un compromis dificil pentru administraţia Biden, care doreşte să stimuleze livrările de combustibil către aliaţii europeni, reducând în acelaşi timp producţia de gaze cu efect de seră la nivel naţional pentru a combate schimbările climatice.

Casa Albă a transmis că GNL din SUA poate ajuta Europa să îşi reducă dependenţa de livrările de gaz din Rusia, care se confruntă cu sancţiuni occidentale din cauza războiului din Ucraina.

Administraţia a aprobat cinci licenţe de export de GNL din SUA pentru a deservi piaţa europeană după invazia Rusiei. Anterior, nu aprobase niciuna.

Emisiile de dioxid de carbon de la toate cele şapte instalaţii de export de GNL în funcţiune din SUA au totalizat 17,6 milioane de tone în 2022, în creştere cu 81% din 2019, când sectorul avea 6 instalaţii, potrivit datelor EPA.

Până în 2028, cinci proiecte aflate acum în construcţie urmează să intre în funcţiune, producând emisii suplimentare de 27 de milioane de tone pe an, potrivit proiecţiilor companiilor furnizate către EPA şi FERC.

Aceasta înseamnă peste 45 de milioane de tone pe an până la sfârşitul deceniului sau aproximativ 2,5% din emisiile actuale de carbon din industria energetică americană.

Sursa : www.mediafax.ro