07 iun 2023 - Mediu

Tanczos Barna Puţin probabil ca poluarea de pe râul Nipru să ajungă în Marea Neagră în scurt timp

Este puţin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantităţi semnificative, spune Tanczos Barna, după ce în spaţiul public privind propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru. Ministrul Mediului a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Ruslan Strilets

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tánczos Barna a avut miercuri după-amiază o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Ruslan Strilets.

Ministrul ucrainean al protecţiei mediului şi resurselor naturale l-a asigurat pe ministrul Tánczos că autorităţile din ţara vecină monitorizează în permanenţă evoluţia fenomenului.

„În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăţi. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiştii români fiind de părere că este puţin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp, sau în cantităţi semnificative. Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al protecţiei mediului că, dacă în urma monitorizării evoluţiei fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, afirmă Tánczos Barna.

Sursa : www.mediafax.ro