14 ian 2023 - Mediu

STUDIU Poluarea fonică afectează delfinii sălbatici şi îi forţează să ”strige” unii la alţii

Sunetele generate de oameni ar putea forţa animalele să scoată fluierături mai puternice şi mai puţin eficiente, potrivit experţilor de la Universitatea din Bristol.
Delfinii se bazează pe ecolocaţie pentru a vâna şi a se reproduce, ceea ce înseamnă că activităţi precum forajul şi transportul maritim ar putea afecta sănătatea populaţiilor de delfini sălbatici.
„În ultimele două decenii, am asistat la o creştere dramatică a zgomotului produs de om, iar poluarea fonică din oceane nu face excepţie", a declarat primul autor, Pernille Sorensen.
Ea a adăugat: „Aceleaşi motive care fac ca sunetul să fie atât de avantajos pentru animale, le fac, de asemenea, susceptibile de a fi deranjate de zgomotul din mediul înconjurător”.
Cercetătorii au pus doi delfini, numiţi Delta şi Reese, într-o lagună experimentală în care trebuiau să lucreze împreună pentru a apăsa un buton la fiecare capăt la o secundă unul de celălalt, potrivit SkyNews.
În timpul anumitor teste, un delfin a fost eliberat la cinci până la 10 secunde după celălalt, ceea ce înseamnă că au trebuit să se bazeze pe comunicarea vocală pentru a coordona apăsarea butonului.
Cercetătorii au descoperit că, atunci când creşteau nivelul zgomotului care se auzea printr-un difuzor subacvatic, atât Delta, cât şi Reese îşi modificau volumul şi lungimea apelurilor.
Rata de succes a apăsării butonului a scăzut de la 85% la 62,5% între cel mai mic şi cel mai mare nivel de zgomot, a constatat studiul.
Comunicarea delfinilor este afectată de zgomot, în ciuda faptului că sunt foarte motivaţi
Dna Sorensen a declarat: „Acest lucru ne arată că, în ciuda utilizării acestor mecanisme compensatorii, comunicarea lor a fost afectată de zgomot. Lucrarea noastră arată că, în ciuda încercărilor lor de a compensa, în ciuda faptului că sunt foarte motivaţi şi că cunosc atât de bine această sarcină de cooperare, zgomotul le-a afectat capacitatea de a se coordona cu succes".
Pe măsură ce volumul difuzorului creştea, delfinii erau, de asemenea, mai predispuşi să se confrunte unul cu celălalt sau să înoate spre cealaltă parte a lagunei pentru a fi mai aproape.
Deşi studiul a fost realizat cu delfini care trăiesc sub îngrijire umană, cercetătorii sugerează că zgomotul produs de om ar putea avea un impact negativ asupra delfinilor sălbatici.
Co-autorul Stephanie King, profesor asociat la Universitatea din Bristol, a declarat: „Dacă grupurile de animale din sălbăticie sunt, de exemplu, mai puţin eficiente în ceea ce priveşte căutarea hranei în cooperare, atunci acest lucru va avea un impact negativ asupra sănătăţii individuale, care, în cele din urmă, are un impact asupra sănătăţii populaţiei”.
Studiul a fost publicat în revista Current Biology.

Sursa : www.mediafax.ro