06 apr 2021 - Mediu

Soluţii pentru combaterea poluării. Hidrogenul verde, în vizorul operatorilor energetici din SUA

Oamenii de ştiinţă se luptă să transforme culoarea gri în verde, cel puţin când este vorba de hidrogen. Dacă în prezent 95% din hidrogen este cel gri, dăunător mediului, cel verde poate să reducă enorm poluarea.

Un proiect din Florida în valoare de 65 de milioane de dolari vrea să folosească energia solară pentru a produce hidrogen verde. În prezent, producerea hidrogenului pentru stocarea de energie nu are sens: consumă mai multă energie decât va produce ulterior. Însă descoperirea unui mod prin care hidrogenul să fie produs, stocat şi apoi folosit să genereze electricitate poate fi o mină de aur în lupta cu poluarea. Ar avea şi efecte benefice asupra climei, explică reprezentantul Greenpeace România, Alin Tănase.
„E o idee foarte bună. Hidrogenul poate fi folosit ca un sistem de stocare a energiei electrice. Dacă este folosită energia din surse regenerabile precum soarele şi vântul pentru a produce hidrogen, atunci aceasta poate fi o soluţie”, spune Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.
Până se va descoperi o metodă pentru producerea hidrogenului verde astfel încât să fie folosit în industria transportului, lupta cu poluarea continuă. În România, obiectivele sunt îndrăzneţe, dar ajutorul primit e deseori insuficient.
„Se vrea în final ca până în 2050 să ajungem la 100% energie regenerabilă în mixul nostru energetic. În prezent, România încă mai produce din cărbune. Cel mai mare sprijin vine din partea Comisiei Europene care împinge România către anumite target-uri”, adaugă Alin Tănase.

Sursa : www.mediafax.ro