15 nov 2023 - Mediu

Raport Economiile asiatice, urgentate să sporească utilizarea energiei eoliene şi solare pentru a menţine încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius

Pentru a atinge obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, nouă mari economii asiatice trebuie să crească ponderea energiei regenerabile de la 6% la cel puţin 50% până în 2030, conform unui raport al unor experţi germani, lansat miercuri. Studiul, realizat de cercetătorii de la Agora Energiewende din Berlin, a analizat planurile energetice ale ţărilor în curs de dezvoltare, precum Indonezia şi Vietnam, dar şi ale ţărilor mai dezvoltate, cum ar fi Japonia şi Coreea de Sud, care se numără printre ţările cu cele mai mari ponderi de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor, scrie Associated Press.

Studiul a analizat planurile energetice ale Japoniei, Coreei de Sud, Vietnamului, Indoneziei, Filipinelor, Thailandei, Pakistanului, Bangladeshului şi Taiwanului.

Aproximativ o treime din această energie regenerabilă ar trebui să provină din surse eoliene şi solare, conform raportului. O cincime ar trebui să fie generată din hidroenergie şi alte surse curate, iar restul din surse fosile. Chiar dacă aceste ţări nu includ China, cel mai mare emiţător de carbon din lume, şi India, un alt contributor major, ele trebuie să adauge 45-55 de gigawaţi de energie solară şi 20 de gigawaţi de energie eoliană în fiecare an pentru a respecta limita de 1,5°C.

Raportul evidenţiază că economiile asiatice au o dependenţă semnificativă de combustibilii fosili, iar planurile naţionale nu sunt aliniate cu angajamentele climatice ambiţioase anunţate de guvernele lor. Pentru a evita depăşirea limitelor stabilite şi pentru a limita investiţiile în infrastructura combustibililor fosili, raportul sugerează utilizarea tehnologiilor dovedite, cum ar fi energia eoliană şi solară.

Chiar dacă tehnologiile eoliene şi solare devin din ce în ce mai ieftine în fiecare an, printre alte naţiuni asiatice, doar Japonia şi Vietnam obţin mai mult de o zecime din capacitatea lor de producţie din vânt şi soare. Raportul subliniază nevoia unei "schimbări de paradigmă" pentru a accelera tranziţia către energie eoliană şi solară, inclusiv eliminarea subvenţiilor pentru petrol şi gaze care fac sursele regenerabile mai puţin competitive.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a subliniat necesitatea unei "supernove a ambiţiei climatice" după ce o analiză ONU a arătat că planurile climatice ale ţărilor rămân în urmă faţă de ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele stabilite. Raportul face apel la o "schimbare de paradigmă" pentru a accelera tranziţia către energia eoliană şi solară. Aceasta ar include eliminarea subvenţiilor pentru petrol şi gaze, care fac ca sursele regenerabile de energie să fie mai puţin competitive, simplificarea obstacolelor birocratice, cum ar fi permisele, alături de facilitarea investiţiilor.

Sursa : www.mediafax.ro