14 iun 2022 - Mediu

Poluarea reduce speranţa medie de viaţă cu peste 2 ani pentru fiecare persoană. Impactul este comparabil cu cel al fumatului

Mai mult de 97% din populaţia globală trăieşte în zone în care poluarea aerului depăşeşte nivelurile recomandate, a declarat Institutul de Politici Energetice al Universităţii din Chicago (EPIC) în cel mai recent Index al calităţii aerului în viaţă, care a folosit date din satelit pentru a măsura nivelurile de PM2,5, particule plutitoare periculoase care dăunează plămânilor, potrivit Reuters.

Dacă nivelurile globale de PM2,5 ar fi reduse la nivelul de cinci micrograme pe metru cub recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), speranţa medie de viaţă ar creşte în medie cu 2,2 ani.

Studiul a avertizat că poluarea aerului a fost neglijată ca o problemă de sănătate publică, iar finanţarea pentru a aborda problema este încă inadecvată.

"Acum, când înţelegerea noastră a impactului poluării s-a îmbunătăţit, există argumente mai puternice pentru ca guvernele să îi acorde prioritate ca o problemă politică urgentă", a declarat Christa Hasenkopf, director al Indexului EPIC privind calitatea aerului în viaţă.

Locuitorii din Asia de Sud pierd aproximativ cinci ani de viaţă din cauza smogului, potrivit studiului, India fiind responsabilă pentru aproximativ 44% din creşterea mondială a poluării aerului din 2013.

Locuitorii din China ar putea trăi în medie cu 2,6 ani mai mult dacă ar fi atinse standardele OMS, deşi speranţa de viaţă s-a îmbunătăţit cu aproximativ doi ani din 2013, când ţara a început un "război împotriva poluării" care a redus PM2,5 cu aproximativ 40%.

Calculele EPIC s-au bazat pe un studiu anterior care a arătat că o expunere susţinută la 10 micrograme în plus pe metru cub de PM2,5 ar reduce speranţa de viaţă cu aproape un an.

Nici o ţară nu a reuşit să îndeplinească standardul de 5 micrograme al OMS în 2021, potrivit unui studiu privind datele de poluare publicat la începutul acestui an.

Sursa : www.mediafax.ro