13 nov 2023 - Mediu

ONU negociază termenii unui tratat global privind poluarea cu plastic în Kenya

Ultima rundă de negocieri pentru un pact global de combatere a poluării cu plastic a început luni la Nairobi, cu tensiuni aşteptate, în timp ce mai multe naţiuni se luptă pentru includerea detaliilor în tratat, transmite France24.

Anul trecut, 175 de ţări au convenit să încheie până în 2024 un tratat ONU pentru a aborda problema plasticului care afectează oceanele, pluteşte în atmosferă şi pătrunde în corpul animalelor şi al oamenilor. Cu toate că există un consens general asupra necesităţii tratatului, opiniile diverg asupra conţinutului acestuia.

Producţia de plastic s-a dublat în ultimele două decenii, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Datele arată că în 2019 au fost produse 460 de milioane de tone de plastic la nivel global. Dacă trend-urile actuale persistă, se estimează că producţia de plastic s-ar putea tripla până în 2060, în absenţa unor acţiuni semnificative.

Aproximativ două treimi din deşeurile de plastic sunt aruncate după ce au fost folosite doar o dată sau de câteva ori şi mai puţin de 10% sunt reciclate, milioane de tone fiind aruncate în mediu sau arse necorespunzător.

Sute de activişti pentru mediu, purtând pancarte cu mesajul ”Criza plasticului = criza climatică” au defilat sâmbătă în capitala Kenyei, cerând ca negocierile să se concentreze asupra cantităţii de plastic produs.

Preşedintele kenyan William Ruto a descris poluarea cu plastic drept „o ameninţare existenţială la adresa vieţii, a umanităţii şi a tot ceea ce se află între ele”. „Pentru a face faţă poluării cu plastic, umanitatea trebuie să se schimbe. Trebuie să schimbăm modul în care consumăm, felul în care producem şi modul în care ne aruncăm deşeurile”, a mai adăugat acesta.

Preşedintele forumului de negociere interguvernamental, Gustavo Meza-Cuadra Velasquez din Peru, a avertizat că poluarea cu plastic reprezintă ”o ameninţare directă la adresa mediului, sănătăţii umane şi echilibrului delicat al planetei”. La negocieri, aproximativ 60 de naţiuni cu ”ambiţii mari” au cerut reguli obligatorii pentru reducerea utilizării şi producţiei de plastic, susţinute de multe organizaţii de mediu, în timp ce economiile producătoare de plastic, inclusiv SUA, preferă focalizarea pe reciclare, inovaţie şi gestionarea mai bună a deşeurilor.

Se aşteaptă ca negocierile să devină intense pe măsură ce detaliile tratatului vor fi discutate în timpul acestei runde de negocieri în Kenya.

Negocierile din perioada 13 - 19 noiembrie 2023 sunt primele care iau în considerare un proiect de text al tratatului publicat în luna septembrie alături de opţiunile politice pe care le conţine.

Sursa : www.mediafax.ro